Свет

Да ли је Израел спреман да ратује на два фронта

Вашингтон сасвим сигурно не жели да се рат прошири ван територија насељених Палестинцима
Да ли је Израел спреман да ратује на два фронта© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Иако је деловало да Израел не жели да отвори други фронт на северу, на граници с Либаном, изјаве тамошњег министра одбране Јоава Галанта да ИДФ неће оклевати да се супротстави либанским борцима Хезболаха уколико се не повуку даље од реке Литани која је на око 20 километара од границе, иду у прилог тези да постоји озбиљна опасност од новог сукоба у јужном Либану.

С тим у вези је и податак да су Израелци евакуисали скоро сва своја насеља у близини границе с Либаном, али и изјаве Тел Авива да је спреман за копнену операцију против Хезболаха, док борба против Хамаса још није завршена, нити је дала било какве резултате.

Треба имати у виду да је ово можда само вежба прикупљања информација како би се извршио притисак на Иран.

Ипак, уколико се Израел стварно спрема на нову акцију, ситуација би могла измаћи контроли. Тешко је замислити да се израелска војска може борити на два фронта када не може да се носи ни с Хамасом, који је много мањи и слабије наоружан од Хезболаха, за који пак њихов портпарол Мухамед Афиф тврди да је досад ангажовао тек пет одсто својих снага, те да су спремни за сваки сценарио.

Поред вести о израелским плановима за инвазију на Либан, појавиле су се информације и о спремности Америке да започне рат против јеменских Хута, који су блокирали бродски саобраћај у Црвеном мором сталним ваздушним нападима.

Имајући све наведено у виду, као и недавну посету шефа Пентагона Лојда Остина Израелу, уколико премијер Бењамин Нетанијаху не промени своју стратегију, суочиће се са стратешким поразом. Вашингтон је више пута сигнализирао Тел Авиву да му је доста онога што се дешава у Гази, док сасвим сигурно не жели да се рат прошири ван територија насељених Палестинцима.

Недостатак одговора Запада на хиљаде убијене палестинске деце морално деградира Европу и Америку, разоткривајући двоструке стандарде Запада и поткопавајући све његове напоре да демонизује Русију због рата у Украјини.

image