Свет

Хезболах за РТ: Ми смо у рату са Израелом

Либанска група каже да ће наставити да напада израелске положаје како би подржала опкољени народ Газе
Хезболах за РТ: Ми смо у рату са Израеломwww.globallookpress.com © Marwan Naamani/dpa

Либанска шиитска милитантна група Хезболах сада је део израелско-палестинског рата и редовно напада Израелске одбрамбене снаге (ИДФ), рекао је РТ интернешенелу портпарол групе Хаџи Мухамед Афиф. Група је, практично, отворила други фронт против Израела усред сукоба у Гази.

Покрет Хезболах једна је од најмоћнијих политичких и војних снага у Либану и тврди да има чак 100.000 бораца, велики избор наоружања и војне опреме, као и огромни арсенал ракета.

Хезболах је појачао нападе на Израел након избијања израелско-палестинског сукоба у октобру, када су борци Хамаса покренули изненадни напад на израелске положаје из Газе, убивши око 1.200 људи и заробивши отприлике 240 талаца. Као одговор, ИДФ су немилосрдно напале енклаву из ваздуха, са мора и копна, убивши, како се процењује, 18.787 људи и ранивши више од 50.000.

"Ми смо део овог рата", рекао је Мухамед Афиф, напомињући да су израелски напади на јужни Либан знак "правог рата".

Иако Либан и Израел нису званично у ратном стању, израелска војска је ипак гранатирала јужне регионе земље, где су укопани борци Хезболаха. Према речима Мухамеда Афифа, ови напади су довели до тога да десетине хиљада Либанаца напусти своје домове.

Међутим, портпарол Хезболаха је признао да, иако је рат "стваран", то још није сукоб великих размера, напомињући да либанска група тренутно користи само око пет одсто својих снага.

"То је нормално. Ни Хамас не користи све своје снаге. А руска војска не користи све своје војне снаге у Украјини", приметио је он.

Ипак, Мухамед Афиф је нагласио да ће његова група "одржавати садашњи темпо рата, који назива ратом подршке и солидарности са палестинским народом".

Прошлог месеца, портпарол Хамаса је такође сугерисао да ће Хезболах, ако његова група буде потпуно елиминисана у Гази, додатно ескалирати своје учешће у сукобу између Израела и палестинске фракције.

Израелска војска је упозорила да ће Хезболах направити "озбиљну грешку" ако појача нападе на Израел. Министар одбране Јоав Галант је саветовао групу да не "увлачи Либан у рат", упозоравајући да ће цену за такву грешку прво платити грађани Либана.

"Оно што радимо у Гази урадићемо у Бејруту", рекао је Галант.

image