Свет

Си-Ен-Ен: Израел на Појас Газе бацио стотине бомби тешких око 900 килограма

Сателитски снимци из првих месец дана рата између Израела и Хамаса откривају више од 500 кратера од израелских бомби пречника већих од 12 метара
Си-Ен-Ен: Израел на Појас Газе бацио стотине бомби тешких око 900 килограма© Tanjug/AP Photo/Adel Hana, File

Израел је у првих месец дана рата с Хамасом бацио стотине бомби тешких око 900 килограма на Појас Газе, од којих су многе биле у стању да погоде људе на удаљености више од 300 метара, показују анализе Си-Ен-Ена и компаније за вештачку интелигенцију Синтетаик.

Сателитски снимци из првих месец дана рата између Израела и Хамаса откривају више од 500 кратера од израелских бомби пречника већих од 12 метара, које остављају бомбе тешке око 900 килограма.

Те бомбе су четири пута теже од највећих бомби које су САД бациле на Исламску државу у Мосулу у Ираку током рата против те екстремистичке групе.

Стручњаци за оружје и ратовање кажу да је широка употреба тешке муниције изазвала велики број жртава у Појасу Газе, посебно због тога што је палестинска енклава најгушће насељено подручје на свету.

"Употреба бомби од око 900 килограма у области густо насељеној као што је Газа значи да ће бити потребне деценије да се заједнице опораве", рекао је Џон Чепел, адвокат и правни сарадник у групи ЦИВИЦ са седиштем у Вашингтону, која је фокусирана на минимизирање цивилних жртава у сукобима.

Израел се нашао под међународним притиском због размера разарања у Гази, а чак је и амерички председник Џозеф Бајден оптужио Израел за "неселективно бомбардовање" Појаса Газе.

Израелски званичници тврде да је тешка муниција неопходна за елиминисање Хамаса, као и да Израел чини све што може да смањи број цивилних жртава.

image