Свет

Хути прогласили општу мобилизацију ради уласка у рат на страни Хамаса

У Јемену је мобилизација покренута у свим окрузима, а до сада су се добровољно пријавиле десетина хиљада младих људи
Хути прогласили општу мобилизацију ради уласка у рат на страни Хамаса© Tanjug/AP Photo/Hani Mohammed

Јеменски Хути спроводе општу мобилизацију како би припремили борце за учешће у рату на страни палестинског покрета Хамас у Појасу Газе, саопштили су из овог покрета.

"У знак подршке нашем народу у Појасу Газе, мобилизација је покренута у свим окрузима, отворени су кампови за обуку, десетине хиљада младих људи добровољно су се пријавили да уче војне вештине, а неколико група је већ савладало обуку у разним деловима Јемена", рекао је представник руководства Хута за "РИА Новости".

Он је нагласио да је "ова народна армија" мобилисана да подржи народ у Гази, који је подвргнут геноциду од стране израелске окупационе војске уз подршку САД, "ако буду постојали услови и могућности да се дође до Појас Газе и учествује у војним операцијама".

Министарство одбране САД ове недеље је најавило успостављање нове мултинационалне безбедносне иницијативе у Црвеном мору, против напада који изводе јеменски побуњеници Хути на трговачке бродове.

Иницијатива ће окупити неколико земаља, укључујући Велику Британију, Бахреин, Канаду, Француску, Италију, Холандију, Норвешку, Сејшеле и Шпанију, објављено је из Пентагона.

Напади на бродове у Црвеном мору увећавају и проблеме око транспорта прекоокеанског терета, па се извозници боре да пронађу начине, укључујући и ваздушне путеве, како би витално важну робу допремили до купаца.

Компаније сада покушавају да пређу на такозвани интермодални транспорт да би одржале глобалне ланце снабдевања, што укључује комбиновани морски и ваздушни пут, навео је Ројтерс.

Главни оперативни директор за ваздушни транспорт водећег немачког шпедитера "Хелман Ворлдвајд Логистикс", Јан Клајн Ластхуес, каже да то значи да роба прво треба да се транспортује морем до луке у Дубаију, одакле се превози ваздушним путем.

"Овај алтернативни пут омогуђава купцима да избегну опасну зону у Црвеном мору и дуго путовање око југа Африке", рекао је Клајн Ластхуес.

Навео је да су многи трговци, посебно у модној индустрији, већ променили начин увоза, напуштајући поморски транспорта као доминантан вид.

Хути, који имају власт у северном Јемену и контролишу већи део јеменске обале Црвеног мора, раније су упозорили да намеравају да нападну све бродове за које посумњају да плове ка Израелу или из ове земље.

Они су у почетку циљали само бродове који су били повезани са Израелом, међутим, како извештавају медији, у последњих неколико дана, на мети су се нашли и бродови који плове под заставама других земаља.

image