Свет

Данска не жели украјинске избеглице по завршетку сукоба

Анкета Универзитета у Копенхагену је показала да би око половина Украјинаца који се тренутно налазе у Данској волела тамо и да остане, а тамошњи министар за имиграцију Каре Дивбад рекао је да то не долази у обзир
Данска не жели украјинске избеглице по завршетку сукобаwww.globallookpress.com © IMAGO/Sylvio Dittrich

Украјински држављани који су у протекле две године избегли у Данску тамо више неће бити добродошли када се успостави мир између Кијева и Москве, рекао је дански министар за имиграцију Каре Дибвад.

Више од 30.000 Украјинаца поднело је захтев за избеглички статус у Данској на основу посебног закона који истиче у марту 2025. Анкета коју је спровео Универзитет у Копенхагену у септембру на узорку од 7.000 појединаца показује да би око половина желела да остане у земљи чак и након завршетка сукоба.

Дивбад је, међутим, у интервјуу за дневни лист "Берлингске" рекао да то не долази у обзир.

"Нећемо мењати ту тачку гледишта", навео је министар и додао да ће избеглице и даље имати привремени статус, без обзира одакле долазе.

Чак и ако су Данцима Украјинци "културно ближи од људи са Блиског истока", тврди Дибвад, они се и даље понашају на "потпуно другачији начин" од Данаца.

Власти у Кијеву желе да се избегли грађани врате, додао је Дивбад, а Данска ће то "морати да поштује".

Ипак, како је напоменуо, неки од 30.278 Украјинаца који сада имају пријављено привремено боравиште у Данској могли би тамо остати до марта 2025. године, ако испуне одређене услове.

Примера ради, уколико зарађују више од 375.000 данских круна (око 55.400 долара) годишње, могли би да поднесу захтев за радну дозволу.

"Мислим да имају прилику да остану, али ми нећемо рећи да свако ко долази из Украјине може да остане у Данској", прецизирао је министар.

Одбацио је идеју да ће Данска оставити избеглице на цедилу захтевајући од њих да се врате, напомињући да је Копенхаген дао милијарде долара помоћи Кијеву.

"Немамо због чега да се стидимо", рекао је Дибвад, додавши да се нада "да су Украјинци заинтересовани за обнову сопствене земље којој је то потребно".

Према подацима Уједињених нација, око 5,8 милиона Украјинаца напустило је земљу од ескалације сукоба с Русијом у фебруару 2022. Многи су изразили жељу да и након постизања мира остану у земљама које су им пружиле уточиште.

Иако је већина земаља домаћина одбила захтеве Кијева да пошаљу војно способне мушкарце кући, оне нису биле одушевљене прихватањем избеглица као сталних имигранта.

Немачка је раније ове недеље саопштила да је само око трећина Украјинаца који су похађали "интеграционе курсеве" заиста добила прелазну оцену, док медијске истраге показују да избеглице више воле социјалну помоћ него рад.

image