Гвајана: Велика Британија шаље ратни брод због тензија с Венецуелом

Одлука Уједињеног Краљевства је уследила пошто је Каракас прогласио регион Есекиба за своју територију

Велика Британија се спрема да пошаље ратни брод у Гвајану у знак дипломатске и војне подршке бившој британској колонији, преноси Би-Би-Си.

Одлука је донета након што је суседна Венецуела покренула процес остваривања својих права на спорном делу територије Гвајане, који је богат нафтом и минералима.

Министарство одбране Уједињеног Краљевства потврдило је да ће после Божића британски ратни брод "ХМС Трент" учествовати у заједничким поморским вежбама с војним бродовима Гвајане, која је чланица Комонвелта и једина држава у Јужној Америци у којој је званични језик енглески.

Патролни брод "ХМС Трент" службовао је на Карибима у оквиру борбе против кријумчара наркотика, али је добио нови задатак пошто је овог месеца влада Венецуеле запретила да ће извршити анексију региона Есекибо у Гвајани.

То је изазвало бојазан да би Венецуела могла да изврши инвазију и изазове међудржавни сукоб, први у Јужној Америци од рата за Фокландска острва 1982. године.

Венецуела, чија привреда пати за разлику од гвајанске, одавно полаже право над Есекибом, богат златом, дијамантом и бокситом, док су у његовим водама пронађена велика налазишта нафте. Регион се просторе на површини од 100.000 квадратних километара и чини око две трећине територије Гвајане.

Напетости су нарасле раније овог месеца након што је већина гласача у Венецуели на референдуму одобрила припајање Есекиба и одбацила надлежност Међународног суда правде који надгледа међудржавни спор.

На недавно одржаном састанку председника Венецуеле и Гвајане, којем је присуствовао и председник Бразила, истакнуто је да су обе државе спремне да трагају за мирним суживотом на спорном подручју Есекиба.

"ХМС Трент" има посаду од 65 чланова, може да развије брзину од максимално 24 чвора и домет од 5.000 наутичких миља. Наоружан је топом калибра 30 мм, а може и да носи "мерлин" хеликоптере и беспилотне летелице.

"ХМС Трент" напустио је своју матичну луку Гибралтар почетком децембра и тренутно се налази заједно у Бриџтауну на Барбадосу. Очекује се да ће се усидрити у Џорџтауну, престоници Гвајане.