Свет

Сваког госта три дана доста: Чешка плаћа украјинским избеглицама да се врате кући

Председник Чешке Петр Павел потписао је закон о помоћи избеглицама које желе да се врате у своју домовину
Сваког госта три дана доста: Чешка плаћа украјинским избеглицама да се врате кући© Dan Kitwood/Getty Images

Чешки председник Петр Павел потписао је закон који предвиђа посебан државни програм финансијске подршке украјинским избеглицама које желе да се врате у Украјину, јавља "Чешки радио".

Документ је израдило републичко Министарство унутрашњих послова, а одобрила су га оба дома парламента. 

Програм помоћи предвиђа покривање дела трошкова везаних за пресељење Украјинаца, а висина средстава на која могу да рачунају биће одређена додатном уредбом Владе.

Украјинци ће моћи само једном да искористе овај програм државне подршке. Уколико буду желели да се врате у Чешку са дугорочним боравишним дозволама, мораће да врате надлежнима половину предвиђеног износа.

Резултати истраживања украјинских избеглица које је у новембру спровела агенција "ПАК Рисрч" заједно са Чешком академијом наука показали су да само 37 одсто њих планира повратак у домовину. 

У јуну 2022, таквих подносилаца захтева међу Украјинцима који су добили статус привремене заштите у републици било је 51 одсто.

У Чешкој је такође продужен програм привремене заштите избеглица из Украјине за годину дана, до 31. марта 2025. године. Они имају приступ националном тржишту рада, медицинским услугама, бесплатном образовању и неким другим видовима државне социјалне подршке. 

image