Свет

НАТО чланица поручује: Време је да се пронађе "други начин" за решавање сукоба у Украјини

Кијев је почетком лета покренуо офанзиву која се распиривала, али није успео да освоји значајније територије, док је претрпео велике губитке у људству и опреми коју је испоручио Запад
НАТО чланица поручује: Време је да се пронађе "други начин" за решавање сукоба у УкрајиниGetty © Kevin Dietsch

Време је да све земље укључене у украјински сукоб почну да траже политичко решење за кризу, изјавио је у суботу италијански министар одбране Гвидо Крозето.

Италијански министар одбране је истакао, како је цитирала новинска агенција АНСА, да борбе ускоро улазе у трећу годину, "важно је кренути путем који води ка политичком решењу". Он је, међутим, нагласио да се ови напори морају поклопити са континуираном војном подршком Украјини.

Крозето је истакао да, иако је Запад успео да обезбеди "очување" Украјине, остали његови циљеви остају неиспуњени.

"Оно што се не може постићи војним путем, може се постићи отварањем дипломатског и политичког фронта у покушају да се постигне исти резултат кроз мировне преговоре", рекао је он.

Крозето је такође истакао да "оно што је постојало пре рата мора бити обновљено, а оно што није могло да се уради оружјем мора да се уради на други начин".

Државе чланице НАТО-а, укључујући САД, које су се појавиле као главни апологета Кијева, инсистирале су на томе да ће наставити да подржавају Украјину "колико год буде потребно", истовремено предузимајући кораке да се земља у сукобима приближи војним стандардима Алијансе.

Русија, која је историјски посматрала ширење НАТО-а ка својим границама као претњу, рекла је да је настојање Украјине да се придружи Алијанси један од кључних разлога за сукоб.

Италијански министар одбране је и почетком октобра упозорио да је мало вероватно да ће непријатељство Москве и Кијева бити решено на бојном пољу.

Тада је објаснио да "што више времена пролази, то се више смањује могућност помоћи Украјини ресурсима који нису неограничени", указујући на озбиљне проблеме са којима се Кијев сусрео у својим неуспелим покушајима да потисне руске трупе.

Кијев је почетком лета покренуо офанзиву, али није успео да освоји значајније територије, док је претрпео велике губитке у људству и опреми коју је испоручио Запад. Москва је проценила украјинске жртве од почетка офанзиве на око 160.000 војника.

Председник Украјине Владимир Зеленски прошле јесени потписао декрет о забрани преговора са садашњим руководством у Москви након што су четири бивша украјинска региона великом већином гласала за придруживање Русији. Москва је више пута говорила да је спремна за мировне преговоре са Кијевом.

image