Свет

Орбан упозорава: Ако Украјина уђе у НАТО, отворено улазимо у сукоб са Русијом

Мађарска се противи и пружању финансијске помоћи Украјини из буџета заједнице, јер тог новца нема, поручује мађарски премијер
Орбан упозорава: Ако Украјина уђе у НАТО, отворено улазимо у сукоб са Русијомwww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Мађарска се противи намери Украјине да уђе у НАТО, јер би то могло да доведе до увлачења земаља чланица Алијансе у војни сукоб, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

"Чланство Украјине у НАТО значи да бисмо већ следећег јутра били обавезни да тамо пошаљемо трупе. Ми то не желимо", изјавио је Орбан на завршној годишњој конференцији.

Он је позвао Европску унију да се уздржи пет година од пружања финансијске помоћи Украјини из буџета заједнице, напоменувши да ће на ванредном самиту ЕУ крајем јануара или почетком фебруара поново бити разматрано питање измене буџета ЕУ за 2024-2027, којим се предвиђа издвајање 50 милијарди евра Украјини.

"Овог новца сада нема. Европска комисија каже да тај новац морамо да добијемо задуживањем и онда га издвојимо кроз буџет. Став Мађарске је да га не дамо пет година", нагласио је Орбан.

Према његовим речима, Украјина је много година далеко од Европске уније и њен пријем у заједницу и даље изгледа нереално.

"Удаљеност између Украјине и Европске уније је иста као између Мака и Јерусалима", оценио је шеф мађарске владе, користећи стару мађарску пословицу која се односи на градић одакле је, према легенди, извесни витез кренуо у Свету земљу у средњем веку.

"Другим речима, биће потребно много, много година да се превазиђе ова дистанца. Не разумем зашто сада треба да почнемо преговоре са Украјином о уласку у ЕУ, када је она за то потпуно неспремна. Било би много боље да се прво успостави нека врста стратешког партнерства", прецизирао је Орбан.

Брисел не види праве проблеме Европе

Орбан је оценио да Брисел не види праве проблеме у Европи и да је због тога, циљ његове земље на европским парламентарним изборима да "отвори очи Бриселу".

Европски избори су у центру политичких циљева наредне године, рекао је Орбан, и нагласио да Брисел игнорише проблеме с којима се људи суочавају широм Европе, не само у Мађарској.

"Циљ Мађарске на наредним европским изборима је да учини европске лидере способним да исправе грешке које су направили током ове године. Прошла година је била година великих борби, док ће наредна бити година великих планова, када ће Будимпешта покушати да постигне значајну промену политике ЕУ", истакао је.

Мађарски премијер је додао да ће нови миграциони пакт ЕУ сигурно пропасти и све док се Европа не одлучи на потез који је направила Мађарска, да они који желе да уђу на територију блока, морају прво да поднесу захтев и за то време чекају ван граница ЕУ, а да ниједна регулација која буде уведена неће успети.

Мађарски премијер претходно је изјавио да би пријем Украјине у Европску унију коштао заједницу од 150 до 190 милијарди евра, што би могло да нанесе "смртоносну" штету њиховој економији.

image