Свет

Украјински амбасадор: Немачка не гура Украјину у мировне преговоре са Русијом

Украјински амбасадор у Немачкој одбацио је тврдње да Берлин врши притисак на Кијев иза затворених врата да постигне мировни споразум са Русијом
Украјински амбасадор: Немачка не гура Украјину у мировне преговоре са Русијом© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Амбасадор Украјине у Немачкој Алексеј Макејев негирао је да Берлин гура Кијев ка мировним преговорима са Москвом, преноси "Политико".

Коментар амбасадора уследио је након што се у "Шпиглу" појавио текст о тајној вечери у немачкој амбасади у Вашингтону крајем октобра током које је блиски сарадник канцелара Олафа Шолца, Волфганг Шмит "еуфорично хвалио" предлог америчког аналитичара из РАНД корпорације Семјуела Чарапа да се сукоб у Украјини заврши споразумом са Москвом.

Макејев је извештај немачког листа одбацио као "неоснован" и нагласио је да Берлин не форсира Кијев да прихвати преговоре са Русијом и одрекне се дела територије. Дипломата је инсистирао и да се такви разговори са украјинским званичницима такође не воде иза затворених врата.

Чарап је овог лета у публикацији "Форин аферс" објавио чланак под називом "Рат који се не може добити – Вашингтону је потребан крај у Украјини" у ком је навео да западни лидери треба да пребаце свој фокус са неограниченог настављања сукоба на његово свођење ка споразумном решењу.

Шмитово наводно прихватање Чарапових ставова је у оштрој супротности са званичном линијом Немачке да подржава Украјину "колико год буде потребно".

Обраћајући се новинарима прошле недеље, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да је више западних лидера слало сигнале да су спремни на преговоре.

image