Свет

Пентагонов истраживачки центар упозорава на опасност продуженог сукоба у Украјини

Трошкови "дугог рата" превазилазе корист за САД, наводи се у извештају "тинк-тенка" америчког Министарства одбране
Пентагонов истраживачки центар упозорава на опасност продуженог сукоба у Украјини© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Иако и Москва и Кијев сматрају да ће имати користи од наставка сукоба, такав развој догађаја није у најбољем интересу Вашингтона, оцењује Пентагонов истраживачки центар РАНД.

Аутори извештаја под називом "Избегавање дугог рата" Семјуел Чарап и Миранда Приби, наводе да су амерички интереси "често у складу са украјинским интересима, али нису синоним за њих".

У извештају се наводи да је сукоб већ нанео значајну економску, војну и штету репутацији Русије тако да њено "даље постепено слабљење вероватно више није толико значајна корист за интересе САД".

Ни цена сукоба за Запад није била безначајна, од поремећаја на тржишту енергената, хране и ђубрива до трошкова "одржавања Украјине економски солвентном" који ће се, наводе Чарап и Приби, временом само "множити".

Војна помоћ НАТО-а Украјини "такође би могла постати неодржива након одређеног периода", док би Русија могла да "преокренути ситуацију на бојном пољу у своју корист", наводи се у извештају и додаје да конфликт "троши време високих креатора политике и војне ресурсе САД", одвраћајући Вашингтон од других глобалних приоритета, као што је Кина, док гура Москву ближе Пекингу.

Укратко, последице дугог рата – у распону од повећаних ризика ескалације до економске штете – далеко надмашују могуће користи, закључују стручњаци.

Студија описује визију победе председника Владимира Зеленског, у којој би Украјина повратила све територије на које полаже право и приморала Русију да се учествује у суђењима за ратне злочине и репарацијама, као "оптимистичну" и "невероватну".

Москва "сматра овај рат скоро егзистенцијалним" и показује "висок ниво решености", упозоравају аутори и додају да би Русија могла да употреби нуклеарно оружје ако се осети угроженом.

Изгледи за постизање неке врсте мира су "лоши у блиској будућности", признаје се у извештају, пошто Кијев верује да ће се подршка Запада наставити на неодређено време, док Москви није дат разлог да верује да ће санкције икада бити укинуте.

САД би могле "да услове будућу војну помоћ Украјини посвећеношћу мировним преговорима" и истовремену Кијеву дају безбедносне гаранције које не би биле "тако обавезујуће као амерички споразуми о међусобној одбрани" или чланство у НАТО-у, наводи се у извештају. Вашингтон такође треба да пружи Москви уверавања у погледу неутралности Украјине и да постави "услове за ублажавање санкција".

Основан 1948. године, РАНД је деценијама пружао Пентагону савете о политици. Истраживачки центар је 2019. године објавио предлог "дебалансирања" Русије, који је укључивао економске санкције, слање оружја Украјини, подстицање протеста у Централној Азији, па чак и распоређивање више нуклеарног оружја по европи Европи.

image
VV inauguration
banner