Свет

Украјински парламент: Зеленски се занео, немамо новац за нову велику мобилизацију

Потребно је више од 12 милиона евра да би се мобилисало 500.000 људи, а свему томе сведоче бројке које имамо, каже посланик Врховне раде Јарослав Железњак
Украјински парламент: Зеленски се занео, немамо новац за нову велику мобилизацијуwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Keystone Press Agency

Кијев нема новца да мобилише пола милиона људи, изјаво је посланик у украјинском парламенту Јарослав Железњак.

"Мислим да је господин председник мало погрешио, није потребно пола милијарде гривна (око 12 милиона евра) да би се мобилисало 500.000 људи, већ више, а свему томе сведоче бројке које имамо. Очигледно је да немамо толики новац", казао је Железњак за Јутјуб канал "Украјинска правда".

Он је подсетио да је буџет за одбрану за 2024. смањен за 300 милијарди гривни (скоро осам милијарди долара) у односу на 2023. годину.

Према његовим речима, само је Норвешка дозволила да се њен новац троши на војне потребе Украјине, док остали партнери никада неће дати новац за то.

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је недавно на завршној годишњој конференцији да је украјинска војска затражила да буде мобилисано још између 450.000 и 500.000 људи.

Он је додао да ће војни и владини званичници разговарати о том "осетљивом питању", након чега ће додатну мобилизацију размотрити парламент, и истакао је да би тако масовна мобилизација захтевала додатно финансирање.

image