Свет

Украјина: Мобилизација ће трајати најмање годину дана

Сукоб са Русијом не сме да се третира само као "посао за војску", потребно је да сви грађани Украјине учествују у њему, истиче секретар Савета за националну безбедност и одбрану
Украјина: Мобилизација ће трајати најмање годину дана© Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов тврди да ће мобилизација још 500.000 Украјинаца трајати најмање годину дана.

Мобилизација је потребна јер је људима на првим линијама фронта потребна "периодична замена", одмор и ротација, појашњава Данилов.

Нагласио је да поменутих 500.000 људи неће бити мобилисано одједном, и да позив неће трајати дан или месец, већ најмање годину дана "да би могло да се ради систематски", каже Днилов за канал "Рада".

Што се тиче средстава која ће бити потребна за мобилизацију, Данилов напомиње да ће тај новац углавном ићи за плате војника.

"Особа на првој линији фронта прима плату већз од 100.000 гривни (2.600 долара) месечно. Помножите са 12 и схватићете о чему говоримо, врло једноставна математика", појашњава Данилов.

Притом, како је нагласио, време је да сукоб са Русијом престане да се третира искључиво као питање војске – по његовом мишљењу, сви грађани земље треба да учествују у сукобу.

Владимир Зеленски је на конференцији за новинаре први пут говорио о великој мобилизацији, тврдећи да му се обратио Генералштаб Оружаних снага Украјине који захтева да се регрутује још 450 до 500 хиљада људи. Мобилизација у овом облику, како је рекао Зеленски, коштаће Украјину 500 милијарди гривни (13,4 милијарди долара).

Због губитака на фронту, мобилизација у Украјини ће бити интензивирана, рекао је члан Комитета Врховне раде за националну безбедност Сергеј Рахмањин.

image
VV inauguration
banner