Свет

Нетанијаху: Наша три услова за мир у Појасу Газе

Премијер Израела је додао и да палестинско грађанско друштво финансира тероризам, те да је очекивање да ће њихове власти демилитаризовати Газу – само сан
Нетанијаху: Наша три услова за мир у Појасу Газе© Tanjug/Avi Ohayon/GPO/Handout via AP

Хамас мора да буде уништен, Газа мора да буде демилитаризована и палестинско друштво дерадикализовано, три су предуслова за мир у Појасу Газе које је изнео израелски премијер Бенјамин Нетанијаху.

У ауторском тексту за "Волстрит џорнал" поновио је да је главни циљ у сукобу на Блиском истоку уништење Хамаса, истакавши да је то једини пропорционални одговор како би се спречило понављање злочина од 7. октобра.

"САД, Велика Британија, Француска, Немачка и многе друге земље подржавају намеру Израела да уништи терористичку групу. Да би се постигао тај циљ, њене војне способности морају да буду демонтиране и њена политичка власт над Газом мора да се оконча. То ће захтевати успостављање привремене безбедносне зоне у Гази и инспекцијског механизма на граници између Газе и Египта који би задовољио потребе Израела и спречио кријумчарење оружја", истакао је Нетанијаху у тексту за амерички лист.

Додао је да је очекивање да ће палестинске власти демилитаризовати Газу – само сан.

"Палестинско грађанско друштво треба да се трансформише тако да људи подржавају борбу против тероризма, а не да га финансирају", закључио је израелски премијер.

image