Свет

Нетанијаху: Лажне су вести да су нас САД убедиле да не ширимо војне активности

"Волстрит џорнал" је у суботу објавио да је председник САД Џозеф Бајден убедио Нетанијахуа да не напада Хезболах у Либану, из забринутости да ће то изазвати напад на Израел сличан Хамасовом нападу 7. октобра на југ Израела
Нетанијаху: Лажне су вести да су нас САД убедиле да не ширимо војне активностиGetty © Alexi J. Rosenfeld

Током данашње седнице израелске владе, премијер Бенјамин Нетанијаху је одбацио извештаје у којима се наводи да су Сједињене Америчке Државе убедиле Израел да не шири своје војне активности.

"Видео сам лажне извештаје да нас САД спречавају у оперативним операцијама у региону. То није тачно. Израел је суверена држава. Наше војне одлуке су засноване на нашим сопственим прорачунима, али о томе нећу да говорим детаљно", поручио је Нетанијаху, преноси Ројтерс.

"Волстрит џорнал" је у суботу објавио да је председник САД Џозеф Бајден убедио Нетанијахуа да не напада Хезболах у Либану, из забринутости да ће то изазвати напад на Израел сличан Хамасовом нападу 7. октобра на југ Израела.

Нетанијаху је данас инсистирао да акције Израела нису диктиране спољним притисцима.

"Одлука о томе како да употребимо наше снаге је независна одлука Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и никога другог", рекао је Нетанијаху.

У данашњем саопштењу ИДФ наводи се да су током протеклог дана ваздухопловне, морнаричке и копнене снаге Израела погодиле око 200 циљева у Појасу Газе, као и да се "жестоке борбе" настављају, пренео је раније "Тајмс оф Израел".

image