"Политико": Бајденова администрација мења стратегију у Украјини, сад би да преговарају

САД И ЕУ више не размишљају о победи Русије, сад су спремни и да одустану од неких територија

САД и ЕУ одустале су од свог плана да Украјина "потпуно победи" Русију, а тренутно им је у фокусу постизање решења преговорима што би највероватније значило да би Кијев неке територије морао да препусти Москви, пише "Политико", позивајући се на инсајдере.

И Бела кућа и Пентагон инсистирају да није било званичне промене политике, док два неименована званичника америчке администрације – укључујући портпарола Беле куће – и једног европског дипломату кажу "Политиковом" новинару Мајку Хиршу супротно.

Према Хиршовим изворима, амерички и европски званичници сада "разговарају о прераспоређењу" украјинских трупа из "углавном неуспешне" контраофанзиве у одбрамбени положај.

Хирш је такође истакао да је амерички председник Џозеф Бајден раније обећавао да ће подржати Украјину "колико год буде потребно", али да је сада, тај израз заменио изјавом - "док год можемо" . Са додатном помоћи која је заустављена у Конгресу, америчка влада се залаже за "брзо оживљавање" украјинске војне индустрије.

"Политико" наводи да Бајден жели прекид ватре и у Украјини и на Блиском истоку, јер га подржавање израелске офанзиве у Гази "кошта подршке" међу прогресивним демократама, па жели да "избегне лоше наслове у изборној години".

Али, Бајден не може да дозволи да се, након што је провео скоро две године обећавајући пуну подршку потпуној победи украјинског председника Владимира Зеленског, сада стекне утисак да признаје "предност" Русији, приметио је Хирш. 

Бела кућа, наиме, "не може јавно да одустане због политичког ризика" по Бајдена, рекао је званичник Конгреса упознат ставовима администрације, а који признаје да разговори о мировним преговорима "почињу".

Прошле недеље је "Њујорк тајмс" известио да би Москва можда била вољна да прихвати прекид ватре којим би се замрзнула тренутна линија фронта. Кремљ је ту причу одбацио као "нетачну", док је Кијев оптужио угледне америчке новине да раде за Русију.

Бела кућа се сада плаши да Русија можда неће бити вољна да преговара све до избора у новембру 2024, док би њене снаге могле да крену у офанзиву на пролеће, каже Хирш.