Свет

Украјина оптужује: "Њујорк тајмс" ради за Москву

Поред тога што истиче да је текст настао вероватно и да би се спречила даља војна помоћ украјинским оружаним снагама са Запада, Кијев тврди да "Тајмсов" чланак појачава Трампов рејтинг
Украјина оптужује: "Њујорк тајмс" ради за МосквуGetty © Photo by Mario Tama/Getty Images

Критикујући "Њујорк тајмс" због чланка о изгледима мировних преговора између Москве и Кијева, украјински Центар за сузбијање дезинформација (ЦЦД) саопштио је да су новинаре који извештавају о сукобу у Украјини за тај лист регрутовале руске тајне службе.

"За писање овог текста, Руска Федерација је користила америчке новинаре који су регрутовани током њиховог рада у Русији", огласио се ЦЦД на друштвеним мрежама, не пружајући детаље.

У тексту који је "Тајмс" објавио у суботу, 23. 12, цитирају се два бивша руска висока званичника блиска Кремљу, као и амерички и међународни званичници, који тврде да руски председник Владимир Путин "бар од септембра сигнализира преко посредника да је отворен за прекид ватре, те да "борбе држи на постојећим линијама". У извештају се даље тврди да је Кремљ користио "неформалну дипломатију" како би указао да је руски лидер "спреман да склопи договор".

ЦЦД је критиковао "Тајмс" због њиховог угла приче, сугеришући да Москва можда шаље сигнал са циљем да спречи даљу војну помоћи украјинским оружаним снагама са Запада.

Наводи се и да је текст написан ради појачавања рејтинга бившег лидера САД Доналда Трампа, уочи председничких избора 2024 – Трамп је више пута напоменуо да ће лако окончати сукоб уколико се поново нађе у Белој кући.

"Не треба сметнути с ума да Русија игра игру ​​'мира', док све више улаже у своју одбрамбену индустрију и јача своју војску. То се очигледно не помиње у чланку", саопштио је ЦЦД.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је наводе из текста, поновивши да руска војна стратегија према Украјини остаје иста. Додао је да ће се Москва укључити у преговоре "искључиво ради постизања властитих циљева".

Преговори Кијева и Москве су пропали врло брзо по почетку СВО, у пролеће 2022. године. Званичници Кијева отад понављају да разговори долазе у обзир само у случају да Русија призна украјинске границе из 1991, што Москва никад неће прихватити.

image
VV inauguration
banner