Свет

Нетанијаху: Израел ће контролисати границу Газе са Египтом, рат је на врхунцу

Такав потез Израела био би де факто преокрет после напада израелских снага на Газу 2005. године
Нетанијаху: Израел ће контролисати границу Газе са Египтом, рат је на врхунцуwww.globallookpress.com © Avi Ohayon/GPO

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху рекао је да ће Израел поново преузети контролу над границом Појаса Газе са Египтом, додајући да ће сукоб са Хамасом трајати месецима, преноси Ројтерс.

"Рат је сада на свом врхунцу", рекао је Нетанијаху.

Нетанијаху је нагласио да тампон зона дуж границе Газе са Египтом мора бити у рукама Израела. "Овај коридор мора да буде затворен, јасно је да било који други аранжман не би обезбедио демилитаризацију", рекао је израелски премијер.

Такав потез Израела био би де факто преокрет после напада израелских снага на Газу 2005. године. До сада је Појасом Газе управљао Хамас.

Нетанијахуови коментари о тампон зони долазе у тренутку када израелске војне снаге настављају са офанзивом, за коју је премијер рекао да ће трајати "још много месеци."

Након изненадног напада Хамаса у октобру, Израел је покренуо жестоке нападе на Газу, раселивши скоро 2,3 милиона становника и убијајући најмање 21.672 Палестинца, према подацима здравствених власти у Гази, са више од 56.000 повређених и хиљадама мртвих испод рушевина.

Становници Газе тврде да су борбе у суботу биле усредсређене на Ел Буреиј, Нусеират, Магази и Кан Јунис, у централној и јужној Гази.

Хамас је у суботу известио да је високи званичник оружаног крила Абдел Фатах Мали убијен у израелском нападу. У извешатају се наводи да је Мали, пореклом са Западне обале, ослобођен током размене затвореника 2011.

Израел је саопштио  да су 172 израелска војна лица убијена у борбама у Гази.

Конфликт је изазвао забринутост да би се могао проширити широм региона, укључујући групе које подржава Иран у Либану, Ираку, Сирији и Јемену. Ове група су већ размењивале ватру са Израелом и САД.

Израел је навео да је постигао напредак у уништавању инфраструктуре Хамаса, укључујући комплекс тунела у подруму једне од кућа лидера Хамаса за Газу Јахија Синвара.

Хамас и Исламски џихад издали су саопштења у којима се наводи да су њихови борци уништили неколико израелских тенкова у нападима Израела на Појас Газе у суботу, додајући да су израелске снаге гађали из минобацача и у Кан Јунису и Ал Буреију, као и на северу Газе.

Израел је обећао да ће уништити Хамас, јер овај покрет користи цивиле као живи штит, што Хамас пориче.

image