Свет

Надреална паукова мрежа: Хамасови тунели највећа претња за израелске трупе (ФОТО)

Чак и уз ваздушне ударе, а до сада је више од осам хиљада људи страдало у Гази у израелском бомбардовању, борбе у огромним тунелима Хамаса биће тешке, како због тога што могу бити пуни замки, тако и због тога што се у њима држе таоци, пише АП
Надреална паукова мрежа: Хамасови тунели највећа претња за израелске трупе (ФОТО)© Tanjug/AP Photo/Jack Guez, Pool

Једна од највећих претњи и за израелске трупе и за 2,3 милиона Палестинаца заробљених унутар енклаве у Гази закопана је дубоко под земљом. Огроман лавиринт тунела који је изградила милитантна група Хамас протеже се преко густог насеља, скривајући борце, њихов ракетни арсенал и преко 200 талаца које сада држе након напада на Израел 7. октобра, пише Асошијејтед прес (АП).

Рашчишћавање и урушавање тих тунела биће од кључног значаја ако Израел жели да демонтира Хамас.

Али борбе у густо насељеним урбаним областима и кретање под земљом могли би да одузму израелској војсци неке од њених технолошких предности, док би Хамасу дали предност и изнад и испод земље.

"Обично кажем да је то као да ходате улицом и чекате да вас ударе песницом у лице", констатује пензионисани мајор америчке војске Џон Спенсер, председавајући Студија урбаног ратовања на Институту за модерни рат у Вест Поинту.

Урбани браниоци, додао је, "имали су времена да размисле о томе где ће бити и постоје милиони скривених локација на којима могу бити. Они могу да бирају време ангажмана — не можете да видите њих, али они могу да виде вас".

Израелска војска је током ноћи у суботу саопштила да су њени ратни авиони погодили 150 подземних циљева Хамаса у северној Гази, описујући их као тунеле, борбене просторе и другу подземну инфраструктуру. 

Борбе у тунелима се сматрају некима од најтежих за војску. Одлучан непријатељ у систему тунела или пећина може изабрати где ће борба почети - и често одредити како ће се завршити - с обзиром на обиље могућности за заседу.

То је посебно применљиво у Појасу Газе, где се налази Хамасов систем тунела који је Израел назвао "Метро".

Верује се да Хамас има огромну подземну мрежу која се протеже широм Газе, што му омогућава да преноси оружје, залихе и борце ван видокруга израелских дронова.

Политички лидер Хамаса Јехија Синвар тврдио је 2021. да милитантна група има 500 километара тунела

Израелска војска зна за ову претњу од најмање 2001. године, када је Хамас користио тунел за детонацију експлозива испод израелске граничне станице. Од 2004. године, одред израелске војске Самур, или "ласице", фокусирао се на лоцирање и уништавање тунела.

Израел је у прошлости бомбардовао из ваздуха и користио експлозив на земљи да уништи тунеле. Али потпуно савладавање Хамаса ће захтевати чишћење тих тунела, где милитанти могу искочити иза израелских трупа које напредују.

Аријел Бернштајн, бивши израелски војник који се борио у рату 2014, присетио се да тунели имају дезоријентишући, надреални ефекат, стварајући слепе тачке док су борци Хамаса искочили ниоткуда и нападали.

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је у петак да очекује тешку копнену офанзиву, упозоривши да ће бити потребно много времена да се уништи Хамасова огромна мрежа тунела.

Модерне војске су се углавном ослањале на ваздушне нападе да би урушиле тунеле. Израелски удари у Гази до сада у овом рату убили су више од 8.000 људи, према подацима Министарства здравља Газе. Али ти удари могу нанети само ограничену штету подземној мрежи.

Хамас је у понедељак ослободио 85-годишњу Јошеведу Лифшиц чиме су потврђене сумње да су милитанти ставили таоце у тунеле. Лифшиц је описала како је Хамас одвео у систем тунела за који је рекла да је изгледао као паукова мрежа.

Чишћење тунела са таоцима заробљеним унутра ће вероватно бити "спор, методичан процес", а потенцијалне борбе са којима се суочавају израелски војници такође ће бити клаустрофобичне и застрашујуће. Многе технолошке предности израелске војске ће се урушити, дајући Хамасу предност, упозорила је професорка на израелском Универзитету Рајхман Дафне Ричмонд-Барак.

"Када уђете у тунел, он је веома узак, мрачан и влажан, и врло брзо губите осећај за простор и време. Имате страх од непознатог, ко долази иза угла? Нико не може да дође и спаси вас. Једва можете да комуницирате са спољним светом и својом јединицом", рекла је Ричмонд-Барак за АП.

Ратно поље би могло натерати израелску војску на ватрене окршаје у којима би таоци могли случајно да буду убијени. Експлозивне замке такође могу да детонирају, закопавајући живе и војнике и таоце, упозорила је Ричмонд-Барак.

Чак и уз те ризике, она је рекла да тунели морају бити уништени да би Израел постигао своје војне циљеве.

image