Свет

Ватрено у Француској у новогодишњој ноћи: Запаљено 745 аутомобила, приведено више од 380 људи

У сузбијању немира повређено око је 40 полицајаца, што је 40 одсто мање него годину дана раније, рекао је министар унутрашњих послова Џералд Дарманин
Ватрено у Француској у новогодишњој ноћи:  Запаљено 745 аутомобила, приведено више од 380 људи© Kiran Ridley/Getty Images

Вандали су у новогодишњој ноћи у Француској запалили 745 аутомобила, док је због изазивања нереда приведено 380 људи, саопштио je француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин, преноси ТАСС.

Наиме, паљење аутомобила у току новогодишње ноћи постала је "традиција" у предграђима француских градова, која датира још од демонстрација 2005. године.

"Ове године изгорело je укупно 745 аутомобила. Tо je 10 одсто мање него годину дана раније, иако је, према извештају Министарства унутрашњих послова за 1. јануар 2023. године, тада у новогодишњој ноћи изгорело само 690 аутомобила", казао је Дарманин на конференцији за новинаре.

Он је напоменуо да је ова ноћ генерално мирнија него 2022. године, као и да је у сузбијању немира повређено око 40 полицајаца, што је 40 одсто мање него годину дана раније. 

Како је додао, у највећем броју случајева радило се о лакшим повредама полицајаца, задобијених због коришћења пиротехнике, напоменувши да је "смањење повређених постигнуто, између осталог, појачаном контролом на границама и одузимањем недозвољене пиротехнике".

"Широм земље, приведена је 381 особа. То је 10 одсто мање него прошле године. Односно, ова ноћ се може описати као релативно мирна", оценио је.

Нереди и у Холандији

Холандска полиција саопштила је данас да је више од 200 људи приведено широм земље током нереда у новогодишњој ноћи у којима је повређено неколико десетина полицајаца.

Из полиције су осудили "озбиљне инциденте и неприхватљиво насиље", додавши да су у неколико градова полицајци нападнути пиротехничким средствима и камењем, преноси Ројтерс.

Ротердамска полиција саопштила је да је у том граду запаљено више од стотину возила, док су јединице за гушење побуне растеривале насилне демонстранте у Амстердаму, Хагу и још неким градовима.

И у још једној европској земљи, Немачкој, празнична ноћ је била бурна, где је током нереда повређено 15 полицајаца, а приведено више од 250 људи.

image