Свет

Европа у страху од терориста уочи Божића: Посебна пажња на исламистичке претње

У Европској унији постоји "огроман" ризик од терористичких напада током предстојећих божићних празника, а у светлу сукоба Израела и Хамаса и друштвених подела које он изазива, упозорила је комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон
Европа у страху од терориста уочи Божића: Посебна пажња на исламистичке претњеGetty © Thomas Lohnes/Getty Images

Европа се суочава са "огромним ризиком од терористичких напада" током предстојећих божићних празника, као последицом рата између Израела и Хамаса, упозорила је данас комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон.

"Уз рат између Израела и Хамаса, и поларизацију коју он изазива у нашем друштву, и уз предстојећу сезону празника, постоји огроман ризик од терористичких напада у Европској унији", рекла је Јохансон новинарима у Бриселу, где су се окупили министри унутрашњих послова ЕУ.

Јохансон је рекла да ће Европска комисија обезбедити додатних 30 милиона евра за јачање безбедности у рањивим областима, посебно у верским објектима.

Она је упозорила на ризик од терористичких напада у време када се истражује напад у близини Ајфелове куле у Паризу, у којем је један туриста убијен, а две особе рањене, и у време када се преиспитује ментално здравље осумњиченог, који се заклео на верност екстремистичкој организацији Исламска држава, указује АП.

"Недавно смо видели у Паризу, нажалост, видели смо то и раније", навела је Јохансон.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер рекла је да напад у Паризу показује "колико је акутна и озбиљна претња коју тренутно представља исламистички тероризам у ЕУ" и упутила саучешће Француској.

"Рат у Гази и терор Хамаса погоршавају ову ситуацију", навела је Фезер обраћајући се новинарима.

Она је додала да је разговарала о ризицима са министрима унутрашњих послова Аустрије, Белгије, Француске, Шпаније и Шведске.

"Наше безбедносне агенције веома блиско сарађују. Морамо посебно пажљиво да сада пратимо исламистичке претње и предузмемо акцију против исламистичке пропаганде заједно са суседним земљама", поручила је она.

image