Свет

НАТО грозница: У Финској и Шведској забележено минус 40 степени

Рекордно ниске температуре, снег и ветар отежавају свакодневни живот у нордијским државама
НАТО грозница: У Финској и Шведској забележено минус 40 степениwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

У Финској и Шведској забележене су најниже температуре током ове зиме од око минус 40 степени Целзијусових.

У селу Никалуокти, насељеном домородачким народом Лапонцима у северној Шведској, температура се јутрос спустила на минус 41,6 степени, јавила је шведска јавна телевизија СВТ.

"То је најнижа температура измерена до сада ове зиме, а на северу ће и даље бити прилично хладно време", рекао је метеоролог Нилс Холмквист.

Изузетно хладно време изазвало је велике проблеме у железничком саобраћају на северу Шведске, рекли су железнички оператери, пренео је АП.

Шведски метеоролошки и хидролошки институт саопштио је да је температура од минус 30 степени забележена на неколико локација у северној Шведској.

Такође је издао упозорење на снег и ветар за централну и јужну Шведску, наводећи да снежне падавине и јак ветар у среду могу да изазову проблеме.
Његово друго по реду упозорење важи од поноћи до среде.

У суседној Финској, рекордно ниска температура ове зиме забележена је јутрос у северозападном граду Јливијеска од минус 37,8 степени.

На неколико локација у региону Арктичке Лапоније забележене су температуре ниже од минус 30 степени.

У Хелсинкију је такође изузетно хладно, а очекује се да ће се температура током ове седмице кретати између минус 15 и минус 20 степени.

Фински метеоролошки институт издао је упозорење на изузетно хладно време током ове седмице са прогнозираним температурама нижим од минус 40 степени.

Финска је постала чланица НАТО 4. априла ове године, а средином децембра Хелсинки је потписао споразум са Вашингтоном о јачању одбрамбене сарадње.

Након тога, амбасадор Финске Анти Хелантер је позван у Министарство спољних послова Русије, где му је саопштено да Москва неће оставити без одговора нагомилавање војног потенцијала алијансе на својој граници, као и да ће предузети неопходне мере за спорне одлуке Хелсинкија.

Након вишемесечног одлагања, кључни одбор турског парламента дао је у уторак, 26. децембра, сагласност за кандидатуру Шведске за придруживање НАТО-у.

Тиме је уклоњена још једна препрека у процесу придруживања претходно несврстане нордијске земље западном војном савезу, пишу светски медији.

Протокол о приступању Шведске још треба да буде одобрен у генералној скупштини турског парламента за посљедњу фазу законодавног процеса у Турској. Једина друга чланица НАТО која је још увек одобрила приступање Шведске је Мађарска.

image