Свет

Финска поново отворила два од осам граничних прелаза с Русијом

Премијер Финске Петери Орпо каже да би цела источна граница могла поново бити затворена "ако Русија настави да врши притисак на финску владу"
Финска поново отворила два од осам граничних прелаза с Русијом© Tanjug/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

Финска је поново отворила два гранична прелаза с Русијом, након затварања свих контролних пунктова у новембру.

Главни прелази Валима и Нирала на југоистоку земље поново су отворени за саобраћај, док ће преостали прелази и финско-руска граница остати затворени, јавља Анадолија.

Гранични прелази о којима је реч остаће отворени до 14. јануара, а премијер Петери Орпо казао је да би цела источна граница могла поново бити затворена "ако Русија настави да врши притисак на финску владу".

Орпо је додао да је влада донела ову одлуку да види да ли "има промене набоље".

Подсетимо, Хелсинки је крајем новембра донео одлуку да у потпуности затвори све граничне прелазе са Русијом до 13. децембра због прилива миграната, за који Финска оптужује Русију. Москва, према верзији Финске, охрабрује тражиоце азила да путују преко њене границе у земље Европске уније и НАТО-а.

Држава уверава да има доказе да су руске власти активно помагале људима да стигну до границе, организујући групни транспорт и обезбеђујући опрему, па чак и регрутујући људе.

Москва је ове наводе демантовала, а критика је уследила и из Савета Европе, из ког су рекли да ове мере представљају ризик по здравље миграната. 

image