Свет

"Спектакл демократије" који на власт доводи десницу: Ове године гласа пола планете

Амерички, избори за Европски парламент, али и сви други избори заказани у више од 60 земаља, показаће у ком ће се смеру кретати глобална политика
"Спектакл демократије" који на власт доводи десницу: Ове године гласа пола планете© Michael M. Santiago/Getty Images

Око половине становништва планете имаће прилику да током 2024. године гласа на својим националним изборима – нове власти бираће се у више од 60 земаља, а у гласању ће учествовати око четири милијарде људи. С тим у вези, "Вашингтон пост" процењује да би то могао бити "највећи спектакл демократије у историји човечанства".

"Знаћемо да ли демократија наставља да живи или умире до краја 2024. године", истиче нобеловка с Филипина, Марија Реса, коментаришући најављене изборе широм света на којима је већ јасно видљив узлет националистичке политике, који забрињава и овај амерички медиј.

Америка

Амерички председнички циклус оправдано ће изазвати глобалну пажњу, јер без обзира на све веће правне главобоље, чини се да је бивши председник Доналд Трамп спреман да у галопу освоји републиканску председничку номинацију.

Још горе по Бајдена, али, нова заједничка анкета "Вашингтон поста" и Универзитета у Мериленду, показала је да републикански гласачи сада се више саосећају са онима који су упали на Капитол САД 6. јануара 2021. него пре готово три године, и да више од трећине Американаца каже да је победа председника Бајдена 2020. била нелегитимна.

Истраживања јавног мњења потенцијалних бирача посланичких група у Ајови показала су да је могућност затварања Трампа учинила да скоро петина анкетираних каже да ће гласати за њега.

Европа

Сличан осећај "кризе" мучи европску политику. Десница неумољиво улази у политичк мејнстрим на старом континенту и нарочито је подстакнута гневом јавности због миграција и стагнирајућих економија, а овај њен успон, можда ће, према оцени "Вашингтон поста", своју круну имати на парламентарним изборима у ЕУ у јуну.

"Потпуно је могуће да би се различите снаге крајње деснице могле појавити као једини највећи блок. Ово можда неће довести до промена у саставу Европске комисије, али сваки такав екстремистички узлет ће променити укупну динамику широм Европе", пише Џон Кампфнер за "Форин полиси".  

Било у коалицији или на челу владајућег блока, чини се да ће крајња десница, такође, доћи на власт у Португалу у марту и Аустрији у јуну. У Немачкој, "европском економском мотору", екстремна десница, која је у порасту, могла би да оствари победе без преседана на неколико државних избора.

"У међувремену, посрнули британски конзервативци од миграната су направили врећу за ударање у очајничком покушају да спрече оно што се ове године чини неизбежним изборним поразом опозиционе Лабуристичке партије, коју предводи Кир Стармер, умерени политичар", додаје "Вашингтон пост".

Остатак света

И на супротној страни света "гласачки листићи показују опсадно стање демократије", брине се "Вашингтон пост".

Избори овог викенда у Бангладешу продужиће мандат дугогодишњем премијеру Шеику Хасини, за кога критичари кажу да је земљу претворио у де факто једнопартијску државу.

Индија

У суседству, у Индији, хинду националисти премијера Нарендре Модија вероватно ће ојачати власт на националним изборима, који ће се одржати у априлу и мају, кроз своју доминацију у северној и централној Индији. 

"Нови петогодишњи мандат Модија додатно ће удаљити индијску републику од плуралистичког и секуларног етоса њеног оснивања", наводи "Вашингтон пост".

Јужна Африка

Усред ширег разочарења бирача и фрустрација демократијом након апартхејда у земљи, Афрички национални конгрес суочава се са најтежим тестом до сада. 

Скоро три четвртине Јужноафриканаца у недавној анкети рекло је да су спремни да жртвују демократију ако лидер може да обезбеди послове и смањи криминал.

Други кључни избори

На другим местима улози су другачији: избори у Индонезији у фебруару, и Мексику у јуну, могли би да доведу до тога да одлазећи председници са ограниченим мандатом прошире свој утицај преко блиских наследника – и то на велику жалост ривалских политичких елита. 

А Пакистан, који је упао у сталну политичку кризу од свргавања (и каснијег хапшења) премијера Имрана Кана 2022. године, покушава да "окрене страницу" изборима у фебруару.

Очекује се да ће и режим председника Николаса Мадура у Венецуели ове године одржати изборе, након преговора са опозицијом у земљи. 

У Украјини би председнички избори требало да се одрже крајем марта, али због текућег ванредног стања, Зеленски би гласање могао да одложи.

На Тајвану, који овог месеца одржава изборе, очекује се да ће победа владајуће Демократске прогресивне партије повећати могућност кинеске војне ескалације око мореуза.

image