Свет

Анкета: Залужни би победио Зеленског на парламентарним изборима

За хипотетичку партију Залужног гласало би чак 36 одсто Украјинаца, а за опцију окупљену око Зеленског - 26,7 одсто грађана
Анкета: Залужни би победио Зеленског на парламентарним изборимаwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off

Када би у наредним месецима били одржани парламентарни избори у Украјини победила би хипотетичка партија главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, а не клика окупљена око актуелног председника Владимира Зеленског, показују резултати анализе јавног мњења групе "Рејтинг", које преноси украјински портал "Страна.уа". 

Према овим подацима, за партију коју би основао и водио Залужни гласало би чак 36 одсто Украјинаца.

Такозвани "Блок Зеленског" био би на другом месту - за њега би гласало 26,7 одсто грађана. 

На трећем месту била би партија шоумена Сергеја Притулија (7,6 одсто), на четвртом - хипотетичка партија "Азов", која би окупила присталице истоимене организације, коју је Руска Федерација означила као терористичку. Азовци би добили подршку 5,8 одсто становништва.

И, тек на петом месту била би већ постојећа партија председника Украјина "Слуга народа", која би добила 5,5 одсто гласова.

Око 6,2 одсто грађана Украјине који су учествовали у истраживању изјавило је пак да не би изашли да гласају на парламентарним изборима, док је 9,7 одсто њих рекло да им је "тешко да одговоре" за кога би гласали, преносе медији.

Борба између Зеленског и Залужног не би била тесна само на парламентарним изборима.

Ако је веровати једном другом недавном истраживању агенције "Рејтинг", уколико би у скорије време дошло до председничких избора, на којим би учествовала евентуална партија Залужног, нико од њих - ни Зеленски, ни Залужни - не би победио у првом кругу гласања. Зеленски би, наводно, освојио 47,4 одсто гласова, а Залужни - 30,7 одсто.

Ипак, у другом кругу гласања имали би отприлике исти рејтинг, са малом разликом: за Зеленског би гласало 42 одсто, а за Залужног 40 одсто грађана.

Ипак, народ је у оквиру анкете исказао став да више верује Залужном, него Зеленском, а "Рејтинг" објашњава да је украјински лидер почео да губи поверење грађана од јула ове године, односно, убрзо након почетка дугонајављиване украјинске офанзиве, која није довела до обећаваних резултата на фронту.

Залужном, за којег се месецима уназад прича да представља противтежу актуелном председнику Владимиру Зеленском, "у потпуности верује" чак 63 одсто становника, а Зеленском - свега 39 одсто, показују резултати недавне анализе јавног мњења у Украјини.

image