Свет

Како је Русија поразила НАТО противавионске системе у Украјини

Након напада украјинских снага на цивилне циљеве у Русији, Москва је одговорила акцијом до сада невиђених размера која је поново покренула приче о мировним преговорима
Како је Русија поразила НАТО противавионске системе у Украјини© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Украјинска противаздушна одбрана, "обогаћена" НАТО системима, остала је немоћна пред масовним нападом руских снага на војну инфраструктуру Кијева.

Према извештајима кијевских извора, 18 руских бомбардера – девет Ту-95МС и девет Ту-22М3, учествовало је у недавној руској акцији.

Операција је изазвала ужас код украјинских званичника који признају да је Х-22 ракете дугог домета, које носе Ту-22 бомбардери, практично немогуће оборити и да украјинске снаге од почетка сукоба нису уселе да пресретну ниједну, упркос савременом НАТО оружју које су добиле, укључујући и америчке ракетне батерије земља-ваздух "патриот".

У сложеном нападу у ком су коришћене хиперсоничне, балистичке и крстареће ракете, употребљени су и "геран-3" дронови које је Москва развила уз подршку Ирана, као и "калибр" крстареће противбродске ракете руске морнарице, Х-59 крстареће ракете, балистички пројектили Х-47М2, и 9K720 пројектили за "искандер" системе.

"Никада нисмо видели толико мета на нашем монитору у исто време", цитирао је магазин ’Милитари воч’ једног украјинског пилота.

Додатне ракете, које су касније коришћене, укључивале су Х-32 које су лансирали Ту-22М3, ракете Х-101 које су лансирали бомбардери, па чак и ракете земља-ваздух из совјетских система С-300 које су преправљене у пројектиле земља-земља. Све су пролазиле кроз украјинску одбрану и погађале мете.

Сви ти пројектили стуштили су се на базу западних плаћеника, складишта НАТО муниције и опреме, писте, луке, складишта горива и инфраструктурне објекте. Европска складишта "сторм шедоу" и СКАЛП крстарећих ракета великог домета, и аеродроми на којима се налазе њихови лансирни авиони били су приоритет.

Руски удари на циљеве широм Украјине уследили су након што је производња пројектила вишеструко премашила ниво пре сукоба, омогућивши Москви да значајно повећа интензитет удара, како на првим линијама фронта, тако и на циљевима стотинама километрима далеко, наводи "Милитари воч", и као пример наводи балистичку ракету 9К720 коју користи "искандер-М" која је руским снагама омогућила да изведу "двоструке ударе" на украјинске положаје.

Уз то, украјински званичници упозорили су још јесенас да је Русија ускладиштила више од 800 комада високо прецизног оружја у припреми за масовне нападе. За разлику од Москве, Кијев је своје пројектиле "прегорео" у покушају контраофанзиве.

Са друге стране, све озбиљнији недостатак муниције украјинских снага озбиљно је ограничио борбене капацитете јединица на линији фронта. Украјинска ПВО одбрана растегнута је већ месецима, а арсенали совјетских система С-300 и БуК су истрошени и застарели због чега се дешавају "грешке" попут погађања стамбене зграде украјинским пројектилом земља-ваздух, објашњава "Милитари воч".

Све то су показатељи да је Украјина близу тачке прелома, да је дуго најављивана и западним оружјем и новцем масовно подржана контраофанзива пропала, као и да је идеја преговора све интересантнија западним савезницима Кијева.

image