Свет

(Ситна) пара врти где бургија неће: Ко може да избегне мобилизацију у Украјини

Украјина разматра ослобађање мушкараца који зарађују преко 875 долара месечно од регрутовања, пише "Форбс"
(Ситна) пара врти где бургија неће: Ко може да избегне мобилизацију у Украјини© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Украјинске власти разматрају идеју да изузму особе са високим зарадама из обавезне регрутације, пише "Форбс", позивајући се на анонимне изворе из кабинета председника Владимира Зеленског.

Проблем је што би праг месечног прихода, који се наводно разматра, оставио већину Украјинаца неподобним за коришћење шеме.

Прошлог месеца Зеленски је тврдио да је војска од њега тражила да мобилише још 450.000 – 500.000 људи, што је главнокомандујући украјинске војске Валериј Залужни демантовао. Раније у децембру, руски министар одбране Сергеј Шојгу проценио је да је Кијев изгубио више од 383.000 војника од почетка сукоба у фебруару 2022.

"Форбсови" извори тврде да је председничка администрација расправљала о проширењу критеријума на основу којих се одобравају изузећа од мобилизације како би обухватили запослене у "критичним секторима" привреде и оне који доприносе минималним порезима.

Овај медиј наводи да је тај "праг" износио 6.000 гривни (157 долара) пореза месечно, што значи плату од 33.400 гривни (875 долара).

"Или браните земљу у украјинским оружаним снагама или подржавате оружане снаге и државу економски", резимирао је један "Форбсов" извор. Други извор је истакао да ће та шема подстаћи раднике да "изађу из сенке и плате порезе".

Просечна месечна плата у Украјини била је 23.000 гривни 2023. године, а само 15 одсто становништва зарађивало је изнад границе од 33.400 гривни.

image