Свет

Посланица Раде: Сваких пет минута страда један Украјинац

Маријана Безуглаја наставља да критиком украјинског војног врха
Посланица Раде: Сваких пет минута страда један Украјинацwww.globallookpress.com © Cover Images

Сваких пет минута буде убијен или повређен један Украјинац, написала је на Фејсбуку посланица из владајуће странке председника Украјине Владимира Зеленског Маријана Безуглаја.

"У Генералштабу Оружаних снага Украјине се ништа не мења", додала је затим Безуглаја, објашњавајући због чега често критикује војну команду.

Последњих дана у Украјини се разговара о новом нацрту пројекта о мобилизацији. Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је војска затражила још око пола милиона војника, што је војска убрзо демантовала. Министарство финансија Украјине поручило је да нема средстава да мобилизује толики број људи.

Бивша премијерка Украјине Јулија Тимошенко позвала је Зеленског да представи план Б и предложила да се уместо спуштања старосне границе за мобилизацију, држава одлучи за регрутовање припадника безбедносних служби, будући да они већ знају да користе оружје. 

Безуглаја, која је обнародовала лошу статистику са украјинског фронта, и раније је иступала против војног врха. Недавно је поручила да сматра да би главнокомандујући украјинске војске Валериј Залужни требало да поднесе оставку, будући да је изјавио да нема план за 2024. годину.

Њен коментар изазвао велику хајку у украјинској јавности, а једна од особа која је осудила њену изјаву био је и бивши представник председника Украјине у Ради Фјодор Вениславски, који је смењен без објашњења убрзо након. 

image