Свет

Проблеми за Бајдена: Сад га и сопствени помоћници критикују због безусловне подршке Израелу

Писмо упућено америчком председнику представља најновији пример подела које постоје унутар Демократске партије, али и унутар његовог тима, када је реч о сукобу у Гази
Проблеми за Бајдена: Сад га и сопствени помоћници критикују због безусловне подршке Израелу© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Група запослених у кампањи америчког председника Џозефа Бајдена ушла је у конфликт са човеком чији би реизбор на овогодишњим изборима требало да обезбеде.

Њих 17 у писму су директно позвали актуелног председника да подржи трајно примирје у рату Израела и Хамаса, пише "Политико".

"Као ваше особље, верујемо да је и морални и изборни императив да јавно позовете на престанак насиља", написали су запослени у писму које је анонимно потписано и постављено на "Медијум".

"Саучесништво у смрти преко 20.000 Палестинаца, од којих су 8.200 деца, једноставно се не може оправдати", додају они.

Запослени у Бајденови кампањи позвали су председника да обустави са безусловном помоћи за Израел, заложили су се за деескалацију у региону и ослобађање свих талаца.

Писмо представља најновији пример подела које постоје унутар Демократске партије, али и унутар самог Бајденовог тима, када је реч о сукобу у Гази, наводи "Политико".

Од јесени, низ протестних писама позвао је председника да подржи прекид ватре. У новембру је 500 политичких именованих и чланова особља из 40 владиних агенција анонимно потписало једно писмо, док је друго писмо укључивало имена преко 500 бивших сарадника Бајденове председничке кампање 2020. године.

Стажисти Беле куће такође су послали писмо председнику, а запослени на Капитол Хилу слична писма послали су својим шефовима.

Званичник кампање рекао је да не може да коментарише писмо које кампања још није добила, преноси "Политико". Међутим, та особа је додала: "Када је у питању позиција председника Бајдена, он је био недвосмислен – Израел има право и обавезу да брани свој народ након терористичког напада 7. октобра."

"Он, такође, зна колико је важно задобити поверење сваке заједнице, због чега блиско и поносно сарађује са лидерима јеврејских, муслиманских и палестинских заједница у Америци", казао је званичник.

Партијски оперативци критиковали су ранија писма анонимних сарадника, тврдећи да посао у кабинету политичара значи подржавање њихових ставова чак и када се не слажете.

Али, Бајденово решавање сукоба очигледно је фрустрирало многе гласаче, а једно истраживање јавног мњења Си-Би-Ес Њуза и "Југова" показује да се чак 61 одсто Американаца не слаже са његовим приступом.

У писму, запослени пишу да су видели "волонтере који су давали отказе у великом броју".

image