Свет

Нису само године проблем: Три разлога зашто је Бајденов рејтинг достигао дно (дна)

Популарност америчког председника Џозефа Бајдена ове недеље је достигла ново дно
Нису само године проблем: Три разлога зашто је Бајденов рејтинг достигао дно (дна)© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Анкета Универзитета Монмут показала је да 61 одсто испитаника не одобрава радни учинак актуелног председника САД Џозефа Бајдена. На националном нивоу, његова популарност је са мање од 40 одсто на рекордно ниском нивоу.

Један од главних разлога ниског националног рејтинга су године америчког лидера. Бајден је најстарији председник у историји САД, али постоје још три разлога зашто многи Американци неће подржати Бајдена следеће године, наводи "РилКлирВајер".

Растућа инфлација

Бајденов економски програм "Бајденомикс" учинио је Американце сиромашнијим, а не богатијим. Сваког дана Американци осећају болно високе цене у продавници, на бензинској пумпи и рачунима за комуналне услуге. Данас је све скупље него што је било.

Инфлација у САД је сада двоструко већа него када је председник Бајден преузео дужност. Инфлација у просеку износи 5,8 одсто, што је двоструко више под Бајденовим председништвом него под четири председника пре њега.

"Фајненшел тајмс" је објавио анкету која показује да 70 одсто америчких гласача верује да је Бајденова политика нашкодила америчкој економији или није имала никаквог утицаја, остављајући само 14 одсто гласача који верују да су финансијски боље него раније.

Бесмислена енергетска политика

За време Бајдена, цене струје су скочиле за 24,3 одсто. Америка је некада била светски лидер у поузданој, чистој и приступачној енергији.

Недавно су на Конференцију УН о климатским променама (самит КОП28) у Дубаију светски лидери долетели својим приватним авионима како би свету представили своју најновију агенду борбе против климатских промена и позвали на елиминацију фосилних горива, док су сагоревали фосилна горива (која емитују ЦО2) да би тамо стигли.

Бајденов изасланик за климу, Џон Кери, позвао је свет да у потпуности елиминише производњу угља, од којег се добија четвртина електричне енергије у Америци.

Отворена граница

Криза на граници је измакла контроли. Почетком децембра, на граници са Мексиком регистровано је више од 12.000 миграната, што је највећи број икада забележен у једном дану.

Политика отворених граница америчког председника Бајдена нашла се на удару критика и након што је недавно илегални мигрант убио 11-годишњу девојчицу у Тексасу.

image