Свет

Лутрија као решење за кијевске муке с мобилизацијом: Бинго, освојили сте одлазак у Бахмут

Подсећајући на систем који су САД користиле за време Вијетнамског рата, Милованов предлаже да држава насумично извлачи дан и месец, те мобилише све који су рођени на тај датум
Лутрија као решење за кијевске муке с мобилизацијом: Бинго, освојили сте одлазак у Бахмутwww.globallookpress.com © Serhii Hudakukrinform

Бивши министар економије а сада члан Управног одбора одбрамбене индустрије Тимофеј Милованов има решење за проблеме Кијева у вези с регрутацијом – покренути "лутрију" у америчком стилу не би ли се попунили редови украјинске војске.

"Већина мојих читалаца пише да је лутрија прави приступ мобилизацији. Држава насумично извлачи дан и месец, те мобилише све који су рођени на тај датум, док су други том приликом поштеђени. Мислим да ово није прави приступ, али шта мислите?", написао је Милованов на Фејсбуку.

На пост је реаговало више од хиљаду особа, међу којима је било и оних који су меру подржали и оних који су се противили, истичући при томе да су такав систем користиле Сједињене Државе током рата у Вијетнаму, што је пак довело до тога да су многи имућни људи купили поштеду одласка на фронт.

Иначе, "Форбс" је писао да украјинске власти разматрају да изузму особе с високим зарадама из обавезне регрутације, позивајући се на анонимне изворе из кабинета председника Владимира Зеленског.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио у децембру 2023. да је Украјина изгубила више од 383.000 војника – убијених и рањених – од почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022.

Влада у Кијеву се бори да надокнади губитке у људству и опреми. Зеленски је у августу 2023 распустио већину регионалних савета за регрутовање након великог корупционашког скандала који је укључивао продају лажних медицинских изузећа. Војска је затражила да се регрутује још 500.000 мушкараца, можда и жена, што је генерал Валериј Залужни одбио.

image