Свет

Пензионисани британски пуковник: У наредним годинама могућ директан сукоб НАТО-а и Русије

Запад је урадио све за Оружане снаге Украјине, осим слања својих трупа директно на њену територију, каже Хемиш де Бретон-Гордон, упозоривши да није искључено да би се и то могло некад догодити
Пензионисани британски пуковник: У наредним годинама могућ директан сукоб НАТО-а и Русијеwww.globallookpress.com © Sgt. Agustin Montanez

НАТО може послати трупе у Украјину, ако се украјинске оружане снаге буду суочиле са још већим проблемима на фронту, рекао је за "Ток ти-ви" (TalkTV) пензионисани пуковник британске војске Хемиш де Бретон-Гордон, додајући да би Алијанса могла ступити у рат са Русијом у наредних неколико година.

"Запад је урадио све (за Оружане снаге Украјине), осим слања својих трупа. Није искључено да ће, уколико Русија почне да постиже озбиљан напредак, НАТО и западни савезници, попут Аустралије, морати да поново размотре своју позицију", изјавио је он, пренеле су "РИА Новости".

Према писању "Тајмса", обавештајна служба Велике Британије не очекује да ће Русија или Украјина успети да направе одлучујућу прекретницу у сукобу 2024. године. 

Лист такође пише да Велика Британија за сада не може ништа да понуди Украјини, пошто су залихе оружја краљевине исцрпљене, а о томе да стање у британској војсци није сјајно медији су писали и раније.

Тако је, на пример, још у фебруару 2023. високи амерички генерал рекао тадашњем британском министру одбране Бену Воласу да се британска војска више не сматра борбеном силом највишег нивоа, будући да су се њен обим и снага деценијама смањивали. 

Ипак, то није спречило новог министра одбране да крајем прошле године изјави да ће Лондон "појачати" свој програм обуке украјинских трупа слањем војних инструктора на терен. Ову вест брзо је демантовао британски премијер Риши Сунак, који је врло одлучно искључио могућност слања војника у Украјину док траје сукоб.

Како је рекао Сунак, Лондон не шаље своје војнике у Украјину, али наставља да пружа војну обуку Украјинцима, и то у Великој Британији.

image