Свет

Министар одбране Британије позвао на слање "инструктора" у Украјину; Сунак поручио: Нема шансе!

Британски премијер пожурио је да смири страсти након најаве министра одбране да ће послати војне "инструкторе" да појачају обуку украјинских снага
Министар одбране Британије позвао на слање "инструктора" у Украјину; Сунак поручио: Нема шансе!© Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

Нови британски министар одбране Грант Шaпс најавио је да ће Лондон "појачати" свој програм обуке украјинских трупа слањем војних инструктора на терен.

Шапс је у разговору за "Телеграф" појаснио да је разговарао са челницима војске о премештању "обуке и производње" војне опреме у Украјину и слању "инструктора" тамо. Такође је позвао више британских одбрамбених фирми да отворе фабрике у Украјини. "Сада је прилика", рекао је он.

Након прошлонедељног путовања у Кијев, Шапс је такође открио да је разговарао са Владимиром Зеленским о томе како би британска морнарица могла да помогне Кијеву на Црном мору.

Као да је чуо коментар "Телеграфа" да би оба ова потеза била озбиљна ескалација учешћа Лондона у сукобу у Украјини, данас се огласио и британски премијер Риши Сунак који је врло одлучно искључио могућност слања војника у Украјину док траје сукоб, пренели су локални медији.

Сунак је рекао да Шапс није мислио да ће британски војници бити распоређени у Украјини док сукоб траје, већ да је мислио да би "можда било могуће једног дана у будућности да одрадимо део те обуке у Украјини".

"Али то је нешто дугорочно, а не овде и сада, нема британских војника који ће бити послати да се боре у тренутном сукобу. То се не дешава", инсистирао је он.

Лондон наставља да пружа војну обуку Украјинцима, али то "ради овде у Великој Британији", уверавао је Сунак.

У оквиру операције "Интерфлекс" коју предводе Британци, више од 20.000 регрута из Оружаних снага Украјине већ је прошло обуку у Великој Британији од почетка 2022. године.

У међувремену, Русија не престаје да упозорава Запад на опасност ескалације сукоба слање, оружја, опреме, па чак и "инструктора" у Украјину.

image