Свет

Портпарол Стејт департмента: Нема назнака да је ИДФ починио геноцид у Гази

У поднеску Јужне Африке Међународном суду правде наводи се да је Израел прекршио Конвенцију о геноциду из 1948. године, која је састављена након Холокауста
Портпарол Стејт департмента: Нема назнака да је ИДФ починио геноцид у Гази© Tanjug/AP/Mohammed Hajjar

Потпарол Стејт департмента Метју Милер рекао је, поводом захтева Јужне Африке од Међународног суда правде (МСП) да се израелске акције у Појасу Газе прогласе геноцидом, да нема назнака да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) починиле геноцид над Палестинцима.

"Геноцид је, наравно, гнусно зверство, једно од најгнуснијих злочина које сваки појединац може починити", казао је Милер.

"То су оптужбе које не треба износити олако, а што се тиче Сједињених Држава, не видимо никаква дела која представљају геноцид", додао је он.

У поднеску Јужне Африке Међународном суду правде наводи се да је Израел прекршио Конвенцију о геноциду из 1948. године, која је састављена након Холокауста, и односи се на покушај уништења народа у целини или делимично.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби био је оштрији у свом одговору, рекавши да су оптужбе против Израела "неутемељене".

Он је додао да је случај Међународног суда правде који је покренула Јужна Африка "контрапродуктиван и потпуно без икакве чињеничне основе".

Више од 22.000 Палестинаца убијено је од 7. октобра у Гази и 2,3 милиона становника суочава се са хуманитарном катастрофом, пише Ројтерс.

image