Свет

Пентагон без новца за Украјину: Остало само 4,2 милијарде долара, чека се одлука Конгреса

Портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је у четвртак да се у будућности очекује смањење америчке војне помоћи Кијеву
Пентагон без новца за Украјину: Остало само 4,2 милијарде долара, чека се одлука Конгресаwww.globallookpress.com © Mc2 Alexander Kubitza/Dod

Министарство одбране САД неће моћи да снабдева Украјину оружјем све док Конгрес не одобри додатна средстава за Кијев, изјавио је секретар за штампу Пентагона генерал-мајор Пат Рајдер.

Према речима портпарола Пентагона, Министарство одбране САД располаже са још само 4,2 милијарде војне помоћи, а Конгрес треба да одобри нови пакет.

Ово је уследило након што је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао за Си-Ен-Ен да његова земља нема "план Б" уколико САД престану да војно помажу Украјину, понављајући захтеве Кијева за испоруком беспилотних летелица, ракета дугог домета и средстава за противваздушну одбрану.

Кулеба је констатовао да унутар САД постоје растуће поделе око помоћи Украјини, пошто је група републиканских посланика блокирала одобравање фондова за Кијев. Иако је Републиканска странка, након ескалације сукоба у Украјини 2022, подржала пакете помоћи, неки републиканци у Конгресу су довели у питање наставак помоћи.

Председник Џо Бајден је позвао Конгрес да донесе одлуку о пакету помоћи од 61 милијарде долара, али се суочио са снажним противљењем републиканске опозиције у Конгресу.

Портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је у четвртак да се у будућности очекује смањење америчке помоћи, додајући да се нада да ће САД помоћи Украјини да "изгради сопствену војно-индустријску базу, како би могла сама да производи муницију".

САД су почетком 2022. одобриле скоро 45 милијарди долара директне војне помоћи Украјини.

Неколико републиканаца у Представничком дому и Сенату недавно се изјаснило против даљег пружања финансијске помоћи Украјини.

Председавајући Представничког дома Мајк Џонсон је изјавио да условљава пружање даље помоћи Украјини пооштравањем контроле над јужном границом САД, што је подржао и лидер мањине у Сенату Мич Меконел.

image