Свет

Шеф Пентагона стигао у Кијев: Вашингтон је и даље уз Украјину

"Овде сам да пренесем важну поруку: Сједињене Државе ће наставити да подржавају Украјину у њеној борби за слободу против руске агресије, сада и у будућности", поручио је Лојд Остин
Шеф Пентагона стигао у Кијев: Вашингтон је и даље уз Украјину© Sarah Silbiger/Getty Images)

Министар одбране Сједињених Држава Лојд Остин допутовао је у посету Кијеву и поручио да ће "САД наставити да подржавају Украјину".

"Управо сам стигао у Кијев да се састанем са украјинским лидерима. Овде сам да пренесем важну поруку: Сједињене Државе ће наставити да подржавају Украјину у њеној борби за слободу против руске агресије, сада и у будућности", написао је Остин на друштвеној мрежи Икс.

Шеф Пентагона такође је, како преносе "РИА Новости", обећао 100 милиона долара додатне војне помоћи, укључујући муницију за артиљерију и ПВО.

Остин је раније изјавио да Украјина неће моћи да победи у сукобу са Русијом без подршке Вашингтона. Према његовим речима, "руско руководство осећа да ће се Запад уморити од подршке Украјини, због чега ће Москва ускоро добити предност".

"Уверавам вас да ће без наше подршке и ако сада 'извучемо тепих испод ногу' Украјини, руски председник Владимир Путин само ојачати и успеће да уради оно што намерава - да заузме територију свог суседа", рекао је Остин у Сенату где је говорио о додатној помоћи Украјини.

Раније је бивши украјински амбасадор у САД Валериј Чали, коментаришући изгледе за нову војну помоћ Вашингтона, рекао да се ситуација развија по најгорем сценарију, а да ће републиканци одуговлачити овај процес.

image