Свет

Још један амерички званичник поднео оставку: Бајден не жели да заустави рат у Гази

Политички саветник Тарик Хабаш напустио је своју функцију, наводећи да не може да настави да "представља администрацију која не цени сваки људски живот једнако"
Још један амерички званичник поднео оставку: Бајден не жели да заустави рат у Гази© Hector Vivas/Getty Images

Високи званичник америчког Министарства образовања поднео је оставку у знак протеста због подршке председника Џозефа Бајдена Израелу, рекавши да је администрација "затворила очи пред зверствима над Палестинцима од почетка рата у Гази".

Политички саветник Тарик Хабаш напустио је своју функцију, наводећи у писму да не може да настави да "представља администрацију која не цени сваки људски живот једнако".

"Радње Бајден-Харисове администрације довеле су милионе невиних живота у опасност, а највише 2,3 милиона палестинских цивила који живе у Гази, а које и даље израелска влада континуирано напада и настоји да етнички очисти. Зато морам да поднесем оставку", написао је Хабаш. 

Он је истакао да не може да ћути док америчка администрација затвара очи пред злочинима почињеним над невиним палестинским животима, у ономе што су водећи стручњаци за људска права назвали "геноцидном кампањом израелске владе".

Упркос сталним упозорењима међународних организација за људска права заједно са Уједињеним нацијама о хуманитарној катастрофи у Гази, Вашингтон није осудио Израел, штавише, наставио је да обећава војну подршку.

Подсећамо, Сједињене Америчке Државе искористиле су право вета у Савету безбедности Уједињених нација, те блокирале нацрт хуманитарне резолуције Уједињених Арапских Емирата којим се захтева хитан прекид ватре у зони палестинско-израелског сукоба, као и ослобађање свих талаца без предуслова.

image