Свет

Случај "Стивен Хокинг": Како се "геније с грешком" уплео у скандал са Епстином?

Осуђени милијардер намеравао је да подмити потенцијалне сведоке, уколико могу да докажу да познати астрофизичар на његовом острву "није учествовао у оргијама са малолетницима"
Случај "Стивен Хокинг": Како се "геније с грешком" уплео у скандал са Епстином?© Photo by Bruno Vincent/Getty Images

Име астрофизичара Стивена Хокинга појавило се у отпечаћеним судским документима повезаним са осуђеним педофилом и милијардером Џефријем Епстином, што је одмах инспирисало бројне реакције и мимове на друштвеним мрежама и подстакло ширење раније оповргнутих прича о наводним бизарним сексуалним навикама научника.

Хокинг је, наиме, боравио на Епстиновом острву у марту 2006. године, док је присуствовао научној конференцији на суседном острву Сент Томас коју је финансирао Епстин и на којој је учествовало још 20 научника. Током посете која се догодила неколико месеци пре него што је милијардер ухапшен, Хокинг се у више наврата фотографисао са домаћином.

У документима са суђења име познатог научника, који је боловао од тешке болести моторних неурона због које је остао практично непокретан и невербалан, појављује се у мејлу који је Епстин послао пријатељици, сарадници и сводници Гислејн Максвел у коме јој говори да "може да понуди новац пријатељима Вирџиније Жифре (девојке која га је оптужила за злостављање), уколико они могу да помогну у доказивању да су тврдње да је Хокинг на његовом острву учествовао у 'оргијама са малолетницама' лажне".

Професор Хокинг, иначе отац троје деце, 1995. године венчао се са Елејн Мејсон. Са њом се развео након што се, у већ поодмаклој болести, заљубио у 39 година млађу медицинску сестру која га је неговала – Дајану Кинг.

У књизи "Стивен Хокинг: Мемоари о пријатељству и физици" из 2020. године, Леонард Млодинов, физичар и Хокингов пријатељ, тврдио је да се Мејсон једном разбеснела пред гостима на вечери и изјавила да је била "Хокингов роб 20 година".

На друштвеним мрежама раније су се појавили наводни делови из судских докумената – за које се испоставило да нису истинити – у којима се наводи да је Хокинг волео да гледа "голе патуљчице како решавају комплексне једначине на превисоким таблама".

Покојни бизнисмен Питер Стрингфлоу је својевремено описао Хокинга као "најимпресивнијег познатог посетиоца његовог елитног стриптиз клуба".

"Представио сам му се и рекао: Господине Хокинг, част ми је што сам вас упознао. Ако имате минут, волео бих да разговарам са вама о универзуму. Или бисте радије да гледате девојке?", препричао је Стрингфлоу, преноси британски "Телеграф".

На тренутак завладала је тишина, а онда је Хокинг одговорио: "Девојке."

image