Свет

"Клинтон их воли младе": РТ Балкан истражује листу Епстинових клијената

Бил Клинтон, Доналд Трамп, Стивен Хокинг, Мајкл Џексон само су нека од имена која су се појавила у отпечаћеним судским документима повезаним са педофилом Џефријем Епстином
"Клинтон их воли младе": РТ Балкан истражује листу Епстинових клијенатаwww.globallookpress.com © Uma Sanghvi/ZUMAPRESS.com

Стотине страница судских докумената повезаних са осуђеним педофилом-милијардером Џефријем Епстином које су објављене у среду само су први сет докумената који ће бити отпечаћени према судском налогу од 18. децембра прошле године, а очекује се још више у наредним недељама.

Верује се да ће документа, међу њима и материјал који тек треба да буде отпечаћен, садржати скоро 200 имена, укључујући неке од Епстинових жртава, сараднике и истакнуте пословне људе, политичаре и друге јавне личности.

Чини се да прва серија докумената - која потичу из грађанске тужбе из 2015. коју је Вирџинија Жифре покренула против Гислејн Максвел, која је прошле године осуђена на 20 година затвора због трговине људима и помагању Епстину у сексуалном злостављању тинејџерки - не садржи никаква бомбастична открића.

Велики део информација у њима већ је објављен кроз медијске извештаје и друге судске поступке. Али ово је први пут да су ови документи, поднети суду, објављени кроз правни систем. А има и "занимљивих" момената.

На списку су се тако нашли бивши председници САД Бил Клинтон и Доналд Трамп, мађионичар Дејвид Коперфилд, британски принц Ендру, бивши израелски премијер Ехуд Барак, покојни гувернер Новог Мексика Бил Ричардсон и бивши потпредседник САД Ал Гор, музичар Мајкл Џексон, па чак и физичар Стивен Хокинг.

Иако само помињање њихових имена у документу није доказ криминалног поступања, сведочења Епстинових жртава пружају и неке увиде у склоности појединих међу овим политичарима и јавним личностима.

Бил Клинтон

Име Била Клинтона помиње се у овој тури докумената чак 73 пута, што није изненађење будући да се за његову везу са Епстином знало. У објављеним судским документима је и сведочење жене по имену Џоана Сјоберг која је посведочила да јој је Епстин рекао да бивши председник САД "воли младе девојке".

"Знала сам да је (Епстин) имао посла са Билом Клинтоном. Нисам знала да су пријатељи док нисам прочитала чланак 'Венити фера' о томе како су заједно отишли у Африку," рекла је Сјоберг која је понекад радила за Епстина и која је пружала "сексуалне масаже" његовим пријатељима и сарадницима.

Упитана да ли је Епстин икада причао о бившем председнику, Сјоберг је рекла: "Једном је рекао да их Клинтон воли младе, мислећи на девојке".

Принц Ендру

Сјоберг је такође описала да ју је принц Ендру додиривао по грудима, што је принц више пута демантовао, као и друге оптужбе, иако се нагодио са Жифре.

Међутим, у документима се помиње жртва "Џејн До 3" (Непозната/Н.Н. лице) која је била приморана да сексуално општи са принцем док је била малолетна на три места - у стану Гислејн Максвел у Лондону, у Њујорку и на Епстиновом приватном острву на Америчким Девичанским острвима.

Непозната 3 је, према њеном сведочењу, на Малом Сент Џејмсу (Епстиновом острву) учествовала у оргијама са Ендруом и другим малолетним девојкама. Епстин јој је наредио и да пружи принцу све што од ње затражи и да му после све исприча.

Доналд Трамп

У свом исказу, Џоана Сјоберг се такође присетила времена када је била са Епстином у једном од његових авиона и пилоти су их обавестили да морају да слете у Атлантик Сити. Епстин је тада предложио да контактирају Доналда Трампа.

"Џефри је рекао: 'Одлично, позваћемо Трампа и отићи ћемо у – не сећам се имена казина, али – отићи ћемо у казино", рекла је Сјоберг, али је нагласила да никада није масирала Трампа.

Трамп је још раније рекао да је познавао Епстина "као што су га сви у Палм Бичу познавали", али да "није (његов) фан". Медији су пренели да га је чак избацио из свог дома у Мар-а-Лагу после свађе око надметања за једну луксузну вилу.

Дејвид Коперфилд

Амерички мађионичар Дејвид Коперфилд наведен је шест пута у документима, пошто је наводно повремено вечерао са Епстајном.

"Дејвид Коперфилд је био на вечери код Епстина и била је присутна још једна девојка која је изгледала младолико и Џоана (Сјоберг) ју је питала у коју школу иде. Џоана није чула за колеџ под тим именом и рекла је могуће је да је то била средњошколка", наводи се у документима. "Џоана је рекла да ју је Коперфилд 'питао да ли сам свесна да девојке плаћају да пронађу друге девојке'".

Холивудске звезде

У документима се појављују и нека велика холивудска имена, али углавном само једном или два пута током сведочења Сјоберг. Међу њима су Џорџ Лукас, Кевин Спејси, Мајкл Џексон, али се Сјоберг сетила само "краља попа" док је радила за Епстина, док Лукаса и Спејсија није упознала. Исто тако је нагласила да није масирала Џексона.

Стивен Хокинг

Име астрофизичара Стивена Хокинга појавило се у мејлу који је Епстин послао Максвеловој и у коме је навео да је Хокинг лажно оптужен да је учествовао у оргији са малолетницама на Девичанским острвима.

Хокинг је био на Епстиновом острву у марту 2006. године, док је присуствовао научној конференцији на суседном острву Сент Томас коју је финансирао Епстин и на којој је учествовало још 20 научника.

"Њујорк тајмс" је 2019. објавио чланак о Епстину, позивајући се на изјаве научника који су га познавали и којима се "удварао" луксузним вечерама и путовањима. Испоставило се да је Епстин желео да посеје свој ДНК по целом свету "оплођујући" жене на свом ранчу у Њу Мексику.

Епстин је био фасциниран трансхуманизмом, (псеудо)науком о побољшању људске популације помоћу технологија попут генетског инжењеринга и вештачке интелигенције. Критичари поред трансхуманизам са модерном верзијом еугенике ("побољшавањем" људске расе путем контролисаног узгоја), навео је тада "Њујорк тајмс".

Један од научника којима је Епстин "продавао" своје идеје био је и Хокинг који је учествовао на скупу у Сент Томасу где је Епстин причао о свом сну да искористи свој ранч у Њу Мексику као базу где би се жене оплођивале његовом спермом и рађале његове бебе, рекли су људи који су присуствовали његовим вечерама и екскурзијама по Девичанским острвима.

Међу гостима на његовим раскошним забавама биле су и жене погодног генетског материјала за оплођивање.

На друштвеним мрежама појавили су се наводни делови из судских докумената - за које се испоставило да нису истинити - у којима се наводи да је Хокинг волео да гледа "голе патуљчице како решавају комплексне једначине на превисоким таблама".

image