Свет

Блинкен и турски министар причали о ситуацији у Гази и чланству Шведске у НАТО

Амерички државни секретар је у званичној посети у Истанбулу након чега наставља своју посету Блиском истоку
Блинкен и турски министар причали о ситуацији у Гази и чланству Шведске у НАТОwww.globallookpress.com © Mustafa Kaya/XinHua

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је у току своје званичне посете Истанбулу разговарао са турским министром спољних послова Хаканом Фиданом о ситуацији у Гази, приступању Шведске у НАТО блоку, саопштило је турско Министарство спољних послова на Иксу.

Било је речи и о билатералним и другим и регионалним питањима, наводи се у саопштењу.

Турски министар је Блинкена дочекао у вили Вахдетин у Истанбулу.

Блинкен је после отпутовао у Грчку, на острво Крит, где се у граду Хања сусрео са Киријакос Мицотакисом. Премијер Грчке оценио да је "ово тешко и изазовно време".

У оквиру свог четвртог путовања на Блиски исток од почетка активне фазе сукоба Израела и Хамаса, амерички државни секретар планира да са арапским лидерима разговара о будућности Појаса Газе након што се сукоб оконча, преноси "Блумберг", позивајући се на речи високог америчког званичника.

Саговорник "Блумберга" додаје да су блискоисточни лидери сада заинтересованији за разговор о могућим сценаријима након конфликта него што су то били раније, када су све своје напоре улагали у прекид ватре. Разговори укључују теме попут управљања Газом, безбедности и трошкове обнове енклаве, наводи се у тексту.

Очекује се да ће Блинкен посетити Израел, Западну обалу, Јордан, Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате и Катар, навео је извор.

Његово путовање је део низа посета високих званичника администрације Џозефа Бајдена које имају за циљ одржавање сталних консултација са израелском владом и регионалним партнерима о кризи у региону.

image