Свет

Неће тако брзо: Турска чека да САД одобре продају Ф-16, како би ратификовала чланство Шведске у НАТО

Генерална скупштина турског парламента не жури да одобри протокол за пријем Стокхолма у Северноатланску алијансу, јер очекује да Америка начини први корак
Неће тако брзо: Турска чека да САД одобре продају Ф-16, како би ратификовала чланство Шведске у НАТО© Getty Images

Турски министар спољних послова Хакан Фидан је у среду рекао америчком државном секретару Ентонију Блинкену да Турска очекује да ће Сједињене Америчке Државе одржати обећања о продаји ловаца Ф-16 Анкари, саопштио је неименовани турски дипломатски извор, преноси Ројтерс.

Позив је уследио на захтев америчке стране, дан након што је турска парламентарна комисија изгласала да одобри кандидатуру Шведске за чланство у НАТО-у, додао је овај извор. Генерална скупштина турског парламента треба да ратификује ово одобрење Анкаре.

"Фидан је навео да, у вези са продајом Ф-16, очекујемо да америчка администрација и Конгрес САД делују у складу са духом савезништва и одрже своја обећања", саопштио је анонимни извор.

Генерална скупштине турског парламента неће тако брзо да ратификује чланство Шведске у НАТО, Анкара жели да види које ће кораке САД предузети како би турској страни одобрили куповину ф-16 авиона, писао је недавно турски лист "Јени сафак", позивајући се на изворе.

Спољнополитички одбор турског парламента одобрио је јуче кандидатуру Шведске за чланство у НАТО-у после 19 месеци одлагања током којих је Анкара захтевала уступке од Стокхолма, саопштио је извор из скупштине. Протокол о чланству Шведске у НАТО је одобрен већином гласова и тренутно га разматра Генерална скупштина турског парламента.

Како јавља турски лист, Турска чека да амерички Конгрес дозволи Анкари да купи америчке борбене авионе, како би у потпуности одобрила чланство Шведске.

Председник Одбора за спољне послове Фуат Октај је потврдио Генерална скупштина "неће тако брзо" да одобри протокол.

Шведска је, међутим, већ укинула ембарго на извоз робе намењене турским одбрамбеним предузећима, преноси турски лист, позивајући се на заменика турског министра спољних послова Бурака Акчапара.

"Десило се нешто што је привукао пажњу. Шведска је почела да издаје дозволе Турској за извоз робе одбрамбене индустрије након дугог ембарга", наводи се у чланку.

Како је раније појаснио турски председник Реџеп Тајип Ердоган, уколико САД начине позитиван помак у вези са ф-16 авионима, то ће се одразити на разматрање протокола о чланству Шведске у НАТО у турском парламенту.

Претходно је Турска искључена из програма производње ловаца-бомбардера пете генерације ф-35 због куповине руских противваздушних ракетних система С-400.

Шведска је, као чланица Европске уније, у преговорима са турским председником пристала да, у замену за ратификацију апликације, помогне у интензивирању процеса приступања Турске ЕУ. Међутим, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да питања приступања Шведске НАТО-у и приступања Турске ЕУ "нису у вези једно са другим".

image