Свет

"Њујорк тајмс": САД ускоро више неће моћи да шаљу ракете за "патриоте" Украјини

Украјински званичници тврде да је Украјина постала "полигон за тестирање различитих противваздушних система"
"Њујорк тајмс": САД ускоро више неће моћи да шаљу ракете за "патриоте" УкрајиниGetty © Omar Marques

Званичници Беле куће и Пентагона су упозорили да Вашингтон Украјинцима ускоро више неће моћи да шаљу ракете пресретаче за противваздушне системе "патриот", пише "Њујорк тајмс".

Реч је о ракетама које коштају између два и четири милиона долара по комаду и које, према наводима тог листа, једине могу да пресретну балистичке ракете.

Украјински званичници тврде да је Украјина постала "полигон за тестирање различитих противваздушних система", пошто је тој земљи од почека Специјалне војне операције западне државе послале неколико врста тог оружја.

Државни секретар САД Ентони Блинкен раније је најавио испоруку "последњег" пакета помоћи Украјини у вредности од 250 милиона долара.

Како је тада речено у Белој кући, то је до краја истрошило фондове за помоћ Кијеву, и они неће бити допуњени док Конгрес то не буде одобрио.

За то је потребан пристанак оба дома највишег америчког законодавног тела, али републиканци одбијају да прихвате даљу помоћ за Украјину док се одвоје додана средства за јачане заштите на америчкој јужној граници. 

image