Свет

"Вашингтон пост" открио тајне процене обавештајаца САД: Израел не би победио у рату с Хезболахом

Више америчких званичника изјавило је за "Вашингтон пост" да се плаше да би израелски премијер Бењамин Нетанијаху могао напасти Хезболах како би спасио своју политичку каријеру
"Вашингтон пост" открио тајне процене обавештајаца САД: Израел не би победио у рату с Хезболахомwww.globallookpress.com

Америчка Одбрамбена обавештајна агенција (ДИА) закључила је у тајној процени да би израелској војсци "бити тешко да успе" у рату на два фронта против Хамаса у Гази и Хезболаха у Либану, објавио је "Вашингтон пост".

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) размењују ватру са милитантима Хезболаха од почетка рата са Хамасом у октобру. Иако је размена испрва била ограниченог обима, ракетни удар Хезболаха на израелску обавештајну базу у суботу као одговор на израелско убиство високог лидера Хамаса у Бејруту представљало је значајну ескалацију.

Док је израелски премијер Бењамин Нетанијаху обећао да ће направити "фундаменталну промену" у безбедносној ситуацији дуж либанске границе, амерички званичници су га приватно упозорили да не отвара други фронт, пише амерички лист.

"Ако би тако било, нова тајна процена ДИА показала је да ће Израелским одбрамбеним снагама бити тешко да успеју јер би њихова војна средства и ресурси били превише раштркани, имајући у виду сукоб у Гази", наводи "Волстрит џорнал", позивајући се на два анонимна званичника и поверљиви извештај ДИА.

Израелска војска је мањег обима у време мира, и ослања се на резервисте како би повећала своје редове у време сукоба. ИДФ је позвала око 360.000 резервиста када је почео рат са Хамасом, иако је високи израелски званичник рекао Ројтерсу прошле недеље да ће неоткривени број војника ускоро бити ослобођен дужности.

Са друге стране, вођа Хезболаха Хасан Насралах тврдио је у новембру да су милитанти везали око трећине израелских трупа дуж границе између Израела и Либана, спречавајући их да буду размештене у Гази.

Он је додао да обрачуни Хезболаха са ИДФ изазивају "стање анксиозности, ишчекивања, панике и страха међу политичким и војним вођством непријатеља".

Више америчких званичника изјавило је за "Вашингтон пост" да се плаше да би Нетанијаху могао напасти Хезболах како би спасио своју политичку каријеру. Израелски лидер се суочио са широким протестима пре почетка рата, а касније је критикован јер није спречио напад Хамаса 7. октобра, у којем је погинуло око 1.200 Израелаца.

"Сукоб пуних размера између Израела и Либана надмашио би крвопролиће у рату између Израела и Либана 2006. због знатно већег арсенала далекометног и прецизног оружја Хезболаха", наводи лист, позивајући се на званичнике који су такође упозорили да би милитантна група могла да покрене ракетне нападе на израелска петрохемијска постројења и нуклеарне реакторе.

Вашингтон такође страхује да би такав сукоб могао да увуче Иран – главног поборника Хезболаха – и на крају САД, рекли су извори листа.

Амерички државни секретар Антони Блинкен допутовао је у Јордан у недељу, уочи посета Израелу, Западној обали, Катару, Уједињеним Арапским Емиратима, Саудијској Арабији и Египту.

"Стављамо интензиван фокус на спречавању ширења овог сукоба", рекао је он пре састанка са јорданским краљем Абдулахом Другим и министром иностраних послова Ајманом Сафадијем.

image