Свет

Немачка под притиском избеглица: Број захтева за азил повећан више од 50 одсто

Миграције су постале велики политички проблем за владу и једна од најважнијих тема у Немачкој
Немачка под притиском избеглица: Број захтева за азил повећан више од 50 одстоGetty © Sean Gallup

Број људи који су у Немачкој поднели захтев за азил, прошле године износио је на 351.915, што је повећање од 51,1 одсто у односу на 2022. годину, саопштила је данас немачка Савезна канцеларија за миграције и избеглице.

"Највећи број захтева дошао је из Сирије (104.561), затим следе држављани Турске са 62.624 захтева за азил и 53.582 Авганистанца", наводи се у саопштењу, преноси АП.

Ти бројеви су и даље далеко испод оних из 2015/2016. године, када је више од милион миграната дошло у Немачку, углавном из Сирије, Авганистана и Ирака.
Миграције су постале велики политички проблем за владу и једна од најважнијих тема у Немачкој, наводи агенција.

Немачки канцелар Олаф Шолц, који се суочава са огромним притиском опозиције да заустави миграциони тренд, рекао је да у Немачку "долази превише" миграната.

Крајем прошле године, Шолц и лидери 16 немачких покрајина договорили су се о новим и строжим мерама за сузбијање великог броја миграната који улазе у земљу, постигавши компромис који укључује убрзавање процедура у вези са захтевима за азил, ограничење бенефиција за тражиоце азила и већу финансијску помоћ од стране савезне владе за покрајине и локалне заједнице које се суочавају са приливом миграната.

image