Свет

Мађарска и Словачка поново пркосе ЕУ: Без потписа за изјаву коју је потписало укупно 48 држава

Преко 40 држава света подржало је саопштење које је јуче објавила ЕУ, а у којем се осуђује испорука севернокорејских ракета Русији
Мађарска и Словачка поново пркосе ЕУ: Без потписа за изјаву коју је потписало укупно 48 држава© Elements.envato.com

Мађарска и Словачка једине су земље Европске уније које нису потписале изјаву шефа европске дипломатије Жозепа Бореља и других министара спољних послова земаља чланица Уније, у којој се осуђује то што Северна Кореја испоручује своје балистичке ракете Русији.

Изјаву, коју је јуче објавила ЕУ, потписале су и друге државе Запада и Азије, којих заједно са чланицама потписницама Уније има укупно 48. У саопштењу се наводи да је Москва искористила севернокорејске ракете за нападе по територији Украјине 30. децембра 2023. и 2. јануара ове године, преносе "РИА Новости". 

Ове тврдње и осуду, пак, нису подржале Будимпешта и Братислава, која је прошле године, подсетимо, добила новог премијера и тако направила осетан заокрет у спољној политици. 

Москва на поменуте наводе поручује да није прекршила санкције, које је Савет безбедности УН раније увео против Пјонгјанга, док је Кремљ ово питање оставио без одговора, поручивши само да Кијев, с друге стране, напада руске градове оружјем које добија са Запада.

image