Свет

Нико неће у војску: Украјински конзулат у Лондону позива мушкарце да се пријаве за војну службу

Напомиње се да су лица старосне доби за регрутацију, од 18 до 65 година, дужна да се са пасошем и документима о војној регистрацији јаве једној од страних дипломатских институција Украјине "за војну регистрацију"
Нико неће у војску: Украјински конзулат у Лондону позива мушкарце да се пријаве за војну службу© Hesther Ng/Keystone Press Agency

Конзуларно одељење украјинске амбасаде у Великој Британији на свом Телеграму позвало је суграђане, који су отишли ​​у иностранство пре више од три месеца, да се пријаве за служење војног рока у року од седам дана, преносе "РИА Новости".

"У складу са захтевима процедуре за организовање и вођење војне евиденције, војни обвезници и резервисти морају, у случају напуштања Украјине на период дужи од три месеца, да буду у евиденцији војске у месту конзуларне регистрације", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да су лица старосне доби за регрутацију, од 18 до 65 година, дужна да се са пасошем и документима о војној регистрацији јаве једној од страних дипломатских институција Украјине "за војну регистрацију" у року од седам дана од дана доласка у Уједињено Краљевство.

У Украјини је од 24. фебруара 2022. на снази режим ванредног стања, а сутрадан је Владимир Зеленски потписао указ о општој мобилизацији. 

Забрањен је одлазак из Украјине мушкараца од 18 до 60 година током периода ванредног стања.

Министар одбране Украјине Рустем Умеров саопштио је у уторак да је први пут Министарство набавило велики број комплета женских војних униформи.

Купљено је 50 хиљада комплета женских униформи, 100 хиљада електричних јастучића за грејање, 15 хиљада заштитних слушалица, написао је Умеров на Фејсбуку.

image