Свет

Украјина од октобра 2023. очекује жене на фронту: Купљен велики број женских војних униформи

Прва назнака могућег позивања жена ступила је на снагу октобра прошле године, са законом који захтева од жена са медицинском спремом да се региструју у регрутним канцеларијама
Украјина од октобра 2023. очекује жене на фронту: Купљен велики број женских војних униформиGetty © Sean Gallup

Министарство одбране Украјине први пут је набавило велики број комплета женских војних униформи, наводи начелник одељења Рустем Умеров.

Купљено је 50 хиљада комплета женских униформи, 100 хиљада електричних јастучића за грејање, 15 хиљада заштитних слушалица, пише Умеров на Фејсбуку.

Како министар признаје, у протекла четири месеца је Министарство одбране "идентификовало раније почињене прекршаје у износу од више од 10 милијарди гривни", што је око 263 милиона долара.

Прва назнака могућег позивања жена ступила је на снагу 1. октобра, са законом који захтева од жена са медицинском спремом да се региструју у регрутним канцеларијама.

Од краја 2023. године у украјинском парламенту се разматра нови закон о мобилизацији. Према речима Марјане Безугле, посланице пропредседничке странке Слуга народа, документ, између осталог, изједначава мушкарце и жене као војне обвезнике. Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни генерално је подржао предлог закона, али се успротивио регрутацији жена у службу.

У Украјини је од фебруара 2023. објављена, и више пута продужена, општа мобилизација, а власти у земљи чине све да војно способни мушкарци нипошто не избегну службу. Забрањено им је да путују у иностранство, а позиви за служење им се додељују и у државним установама, и на улицама, местима где је велика гужва.

Многи мушкарци месецима не напуштају своје домове како их не би послали у ратну зону.

image