Свет

"Артемис" касни: НАСА одложила слање астронаута на Месец

Враћамо се на Месец на начин на који никада раније нисмо, наводе из америчке свемирске агенције
"Артемис" касни: НАСА одложила слање астронаута на МесецGetty © NASA / Handout

Америчка свемирска агенција НАСА одложила је слање астронаута на Месец након кашњења њеног изузетно амбициозног програма "артемис".

НАСА је објавила да ће мисија "Артемис 3" за слетање четири астронаута близу месечевог јужног пола бити одложена за годину дана до септембра 2026. године, пренео је "Гардијан".

"Артемис 2", десетодневна експедиција слања посаде на Месец и назад, која ће тестирати системе за одржавање живота, такође ће бити померена за септембар 2025. године.

НАСА је саопштила да ће кашњења омогућити њеним тимовима да раде на развојним изазовима повезаним са програмом, који је у партнерству са приватним компанијама, које укључују "Спејсикс" Илона Маска и "Локид Мартин" и користи  углавном нетестиране свемирске летелице и технологију.

"Враћамо се на Месец на начин на који никада раније нисмо, а безбедност наших астронаута је главни приоритет док се припремамо за будуће мисије 'Артемис'", рекао је администратор НАСА Бил Нелсон.

Вашингтон жели да успостави дугорочно људско присуство ван Земљине орбите, укључујући изградњу лунарног базног кампа, као и свемирске станице која ће кружити око Месеца.

Иако су крајњи планови САД слање људи на Марс, одлучиле су да се прво врате на Месец како би сазнале више о дубоком свемиру пре него што се крене са вишемесечним путовањем до црвене планете.

"Артемис 1", прва мисија програма, успешно је обављена 2022. године, а НАСА је лансирала моћну ракету Спејс лаунч систем (СЛС) са Флориде, која је носила капсулу "Орион" без посаде коју је направио "Локид" на 25-дневном путу до Месеца и натраг.

Мисија је обезбедила виталне податке за НАСА-у о томе шта је потребно поправити, укључујући топлотни штит, чији се део покварио.

image
VV inauguration
banner