Русија

Свемирска шетња жена астронаута: Како изгледа поправка инсталација на Међународној станици (ВИДЕО)

Американке астронаути, тренутно једине две жене у Међународној свемирској станици, изашле су у шесточасовну свемирску шетњу због инсталационих радова и научног истраживања, а НАСА је снимила тај процес

Астронаути НАСА изашле су из Међународне свемирске станице и прошетале свемиром, али само у женском друштву и то како би "поправиле" инсталацију на спољашњем делу станице, преноси канал НАСА.

Американке Јасмин Могбили и Лорал Охера изашле су из Међународне свемирске станице због радова на инсталацијама и научног истраживања. Процес припреме за свемирску шетњу и "поправку" забележила је НАСА камером.

Излазак је трајао око шест и по сати. Жене астронаути су демонтирале неисправну антенску комуникациону јединицу на носачу станице и замениле један од носача који се може користити за усмеравање соларних панела станице ка Сунцу, преноси НАСА.

Напуштање Међународне станице је требало да се обави још 12. октобра, али је њихово враћање на Земљу одложено због техничких проблема.

У радној екипи 70. дуге експедиције су и космонаути руског "Роскосмоса" Олег Коноњенко, Николај Чуб и Константин Борисов, астронаут Европске свемирске агенције Андреас Могенсен и астронаут из јапанске Агенције за истраживање свемира Сатоши Фурукава.

image