Свет

Јужна Африка: Намера да се уништи Газа смишљена на највишем државном нивоу Израела

Западне државе, на челу са Вашингтоном, сматрају случај неоснованим, али многе државе у развоју су подржавале Јужну Африку
Јужна Африка: Намера да се уништи Газа смишљена на највишем државном нивоу Израелаwww.globallookpress.com © IMAGO/Omar Ashtawy apaimages

Израел се пред Међународним судом правде у Хагу суочио са оптужбом Јужне Африке за геноцид у рату у Појасу Газе. Становници Газе вратили су се у поједина места на северу где су затекли призоре тоталног разарања, преноси Ројтерс.

Тромесечно израелско бомбардовање уништило је већи део обалне енклаве, изазивајући смрт више од 23.000 и протерујући скоро целокупну популацију од 2,3 милиона Палестинаца. Израелска блокада спречила је снабдевање храном, горивом и лековима, проузрокујући оно што су Уједињене нације назвале "хуманитарном катастрофом".

У случају који је Јужна Африка покренула пред Међународном суду правде (МСП) у Хагу, Израел је оптужен да је прекршио Конвенцију о геноциду из 1948. године, донесену после масовног убиства Јевреја у Холокаусту, која обавезује све земље да се такви злочини више никада не понове.

Портпарол израелске владе Ејлон Леви упоредио је тужбу са антисемитским теоријама завере, које оптужују Јевреје да у ритуалима убијају бебе: "Држава Израел ће се појавити пред Међународним судом правде и одбацити апсурдну клевету Јужне Африке, пошто Преторија даје политичке и правно покриће режиму Хамаса."

Јужна Африка покренула тужбу због саме природе масакра у Гази

У Рафи, у јужној Гази, тела чланова породице Ел Арјани, која је убијена током ноћи, укључујући још троје мале деце, била су положена испред мртвачнице.

"Шта је крива ова беба?", рекао је комшија Хамис Келаб, држећи у наручју њено тело.

"Шта је ова девојчица урадила? Који злочин је починила?", питао је Келаб. "Да ли је била терориста или је испалила ракете? Ова беба има само неколико дана."

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса изјавио је да је његова земља покренула тужбу "због саме природе покоља над народом Газе" и да је тужба мотивисана историјом апартхејда у Јужној Африци.

"Израел има геноцидну намеру против Палестинаца у Гази", рекао је Тембека Нгчукаитоби, адвокат Вишег суда Јужне Африке и истакао: "Намера да се уништи Газа смишљена је на највишем државном нивоу у Израелу."

Случај је изазвао оштру међународну поларизацију. Неколико западних земаља придружило се Вашингтону тврдњама да су оптужбе за геноцид против Израела неоправдане. "Они нападају Израел и отворено позивају на уништење Израела и масовно убијање Јевреја", изјавио је портпарол Стејт департмента Мет Милер.

Многе земље у развоју, укључујући и Бразил, подржале су Јужну Африку.

Званичник Хамаса Сами Абу Зухри изјавио је Ројтерсу: "Позивамо суд да одбаци сваки притисак и донесе одлуку о криминалној природи израелске окупације и заустављању агресије на Газу."

Од Нове године, Израел је најавио нову фазу у рату и започео повлачење снага са севера Појаса Газе, али борбе су појачане у јужним областима.

Релативна тишина на северу омогућила је становницима да се врате у уништене градове. Слободни новинар Јусеф Фарес забележио је снимке пустоши града Газе, у коме је некада живело скоро милион људи.

image